De beste manier om je appel schoon te maken

Zo krijg je zo min mogelijk pesticiden binnen

Appel wassen
Getty Images

De appel is een van de populairste fruitsoorten in Nederland. Hij bevat veel gezonde vitamines, vezels en mineralen. Maar, de appel is ook een van de meest bespoten soorten fruit. Je appel schoonmaken voordat je hem eet, is dan ook zeer aan te raden. Wat is de beste manier om je appel schoon te maken?

De meeste mensen wassen hun appel met water, wrijven de appel schoon met een doek of kledingstuk of schillen de appel. Maar er is nog een manier waarmee je de meeste pesticiden van je appel verwijderd, namelijk het soda badje.

Schoonwrijven 

Het schoonwrijven van een appel, bijvoorbeeld met een doek, kan helpen om de wasachtige laag en eventuele restanten van bestrijdingsmiddelen beter te verwijderen. Dit zorgt voor een schoner en minder vettig oppervlak van de appel. Dit is handig voor hardnekkigere vervuiling dan alleen wassen met water.

Wassen met water

Wanneer je een appel wast met water, verwijder je tenminste 80 procent van de pesticiden. Wrijf ook een beetje tijdens het wassen, want juist door die wrijving worden de pesticiden beter weggespoeld. Dit is een effectieve methode om oppervlakkig vuil, stof en een deel van de bestrijdingsmiddelen te verwijderen, waardoor de appel schoner wordt.

Heeft de appel een te dikke waslaag? Dan is wassen met water niet voldoende, de waslaag stoot juist water af.

Een sodabadje 

Leg de appel met schil in een bak water met één theelepel baking soda (zuiveringszout) en laat het een klein kwartiertje weken. Spoel de appel daarna goed na met water. Dat haalt alle pesticiden weg. Dit werkt ook voor peren.

Schillen

Je kunt de appel ook schillen voordat je hemt eet, in en op de schil zitten namelijk de meeste pesticiden. Maar in de schil zitten ook heel waardevolle vitamines, vezels en mineralen.

De beste manier is..

De beste manier, blijkt het sodabadje te zijn. Volgens Amerikaans onderzoek haal je met het sodabadje de meeste pesticiden van de appel. 

Benieuwd naar hoe je appels het best bewaard, of hoe gezond appels eigenlijk zijn? Lees dan alles over appels. Zin gekregen in een lekker appeltje, probeer dan eens het recept van appeltaart in een potje

Auteur 
Bron 
  • Duurzaamthuis.nl