De pH-waarde van groenten en fruit: wat betekent dat?

Voor wie kan de pH-waarde van voeding belangrijk zijn?

groenten en fruit
Getty Images

De pH-waarde van groenten en fruit zegt iets over hoe zuur of basisch een product is. Sommige mensen letten hier bewust op bij hun voedingskeuzes, bijvoorbeeld binnen een alkalisch dieet of bij specifieke gezondheidsproblemen. Hoe belangrijk is die pH-waarde eigenlijk voor je lichaam? En wie zou hier rekening mee moeten houden?

De pH-waarde is een maat voor de zuurgraad en loopt van 0 tot 14. Een pH van 7 wordt neutraal genoemd. Alles met een pH lager dan 7 is zuur, en alles hoger dan 7 is basisch (alkalisch). Je bloed is normaal gesproken licht basisch, met een pH rond de 7,35. Dan werken enzymen, organen en stofwisselingsprocessen optimaal. Als de pH te veel daalt (verzuring) of stijgt (alkalose), kunnen vitale processen verstoord raken, wat ernstige gevolgen kan hebben voor onder andere je hart, spieren en hersenen.

Lees ook: Telt een mandarijn als één stuk fruit?

Waarom de pH-waarde interessant kan zijn

Voor de meeste mensen werkt je lichaam de pH van je voeding dus zelf weg via je longen en nieren, die de pH van het bloed voortdurend strak reguleren, vrijwel onafhankelijk van wat je eet. Dit betekent dat je pH-waarde van eten niet direct de pH van je bloed verandert. Toch kan het pH-profiel van je voeding wel invloed hebben op je urine-pH, wat door sommige experts gebruikt wordt om te kijken naar je voedingsbalans.

Voor bepaalde groepen kan de pH-waarde van voeding wél extra aandacht verdienen:

Mensen op een alkalisch dieet
Het alkalisch dieet richt zich op voeding met een hogere pH-waarde (meer basisch). Hierbij eet je vooral groenten, fruit, noten en zaden, en beperk je vlees, zuivel en sterk bewerkte producten. Het idee is dat deze voedingskeuzes het zuur-base evenwicht in het lichaam zouden bevorderen, ook al is het effect op bloed-pH beperkt.

Bij specifieke gezondheids- of behandeltrajecten
Diëten gericht op nierstenen of urineweginfecties kunnen soms rekening houden met de pH-waarde van voedingsmiddelen om de samenstelling van urine te beïnvloeden.

Sporters of mensen die urine-pH willen monitoren
Sommige mensen meten de pH van hun urine om te zien hoe hun lichaam reageert op veranderingen in het dieet. Ook dit zegt vooral iets over de afvalstoffen en niet direct over de pH-waarde van je bloed.

Hoe zuur of basisch zijn groenten en fruit?

Groenten en fruit verschillen in zuurgraad. Over het algemeen geldt: veel fruit heeft een lager (zuurder) pH-getal dan groenten, maar ook daar zijn uitzonderingen. Groenten zoals aardappelen, bloemkool en doperwten liggen vaak rond pH 5–7. Tomaten en rabarber zijn duidelijk zuurder, met pH-waarden onder 5. Bij fruit vind je citroenen en limoenen met zeer lage pH (zuur), terwijl meloen vaak een hogere pH heeft. Hieronder zijn de gemiddelde waarden weergegeven van de zuurgraad (pH) van een aantal veel gegeten producten.

GroentenpH-waarde 
Aardappelen6.1
Artisjok5.6
Asperges4 - 6
Aubergine4.5 - 5.3
Augurk op zuur3.2 - 3.5 
Bieslook5.2 - 6.1
Bloemkool5.6
Bonen, spercie4.6 
Bonen, lima6.5 
Bonen, kidney5.4 - 6 
Bieten4.9 - 5.6 
Champignons (gebakken)6.2 
Courgette (gekookt)5.8 - 6.1 
Doperwten5.8 - 7.0 
Komkommer5.1 – 5.7 
Kool, boeren6.4 – 6.8 
Kool, groene5.4 - 6.9 
Kool, witte6.2 
Kool, rode5.4 - 6.0 
Kool, savooie6.3 
Koolrabi (gekookt)5.7 - 5.8 
Linzen (gekookt)6.3 - 6.8 
Maïs6.0 - 7.5  
Maïspap6.0 
Mierikswortel5.4 
Okra (gebakken)5.5 - 6.4 
Olijven (groene)3.6 - 3.8 
Pastinaak5.3 
Peper, Spaanse4.6 - 4.9 
Peterselie5.7 - 6.0 
Pompoen, geel5.8 - 6.0 
Pompoen, wit5.5 - 5.7 
Prei5.5 - 6.0 
Rabarber3.1 - 3.4 
Radijs (rode)5.8 - 6.5 
Radijs (witte)5.5 - 5.7 
Selderij5.7 - 6.0 
Sla5.8 - 6.0 
Spinazie, gekookt6.6 - 7.2 
Spinazie, ingevroren6.3 - 6.5 
Spruitjes6.0 - 6.3 
Tomaten (heel)4.2 - 4.9 
Tomatenpuree3.5 - 4.7 
Tomaten uit blik3.5 - 4.7 
Uien (rode)5.3 - 5.8 
Uien (witte)5.4 - 5.8 
Uien (gele)5.4 - 5.6 
Wortels4.9 - 5.2 
Zilvervliesrijst6.2 - 6.7 
Zuurkool3.4 - 3.6 

 

Fruit pH-waarde 
Aardbeien3.0 - 3.5 
Abrikozen3.3 - 4.0 
Ananas 3.3 - 5.2 
Appels,Golden Delicious 3.6 
Appels, Jonathan 3.3 
Appels, McIntosh 3.3 
Bessen, blauw3.2 – 4.5 
Bessen, bos3.7
Bessen, rood2.9
Bessen, kruis2.8 - 3.1 
Bananen 4.5 - 5.2 
Citroenen 2.2 - 2.4 
Druiven3.4 - 4.5 
Dadels 6.3 - 6.6 
Frambozen3.2 - 3.7
Granaatappel 3.0 
Grapefruit 3.0 - 3.3 
Kersen3.2 - 4.1 
Limoenen 1.8 - 2.0 
Mandarijnen 4.0 
Mango's 3.9 - 4.6 
Meloen, honing 6.3 - 6.7 
Meloen, water 5.2 - 5.8 
Nectarines3.9 
Papaya 5.2 - 5.7 
Perzik 3.4 - 3.6 
Pruimen 2.8 - 4.6 
Sinaasappelen 3.1 - 4.1 
Vijgen 4.6 
Auteur 
Bron 
  • Wageningen University
  • Food-Info