Fruitvliegjes gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Hoi Patricia, ik heb een aparte vraag. Ik ben momenteel 38 weken zwanger en heb vanmorgen een banaan op. Nu zie ik net dat ze waarschijnlijk door de warmte zijn opengeklapt en er fruitvliegjes op zaten. Kan dit kwaad? Ook vanwege eventueel gelegde eitjes.
Daphne

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Mochten er wat fruitvliegjes op de banaan hebben gezeten die je hebt opgegeten, dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. Vliegjes kunnen soms wel bacteriën overdragen. Dus voorkom zoveel mogelijk dat er fruitvliegjes in huis komen.

Fruitvliegjes houden van warmte en rotting. Op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten, leggen ze hun eitjes. Dat kan in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Ze kunnen ook bacteriën overdragen van het fruit naar het andere eten.

Enkele tips om fruitvliegjes te voorkomen:

  • Was lege glazen van vruchtensap en ander gebruikt servies meteen af. Of spoel om en zet ze in de vaatwasser.
  • Laat geen gesneden of geschild fruit of geopend vruchtensap achter in de keuken of huiskamer.
  • Ruim vuilniszakken en ander afval meteen op, zeker als je merkt dat er vliegjes in zitten.
  • Doe regelmatig een nieuwe vuilniszak in de vuilnisemmer en houd de vuilnisbak en kliko schoon.
  • Laat geen glazen met fruit, vruchtensap, limonade of ranja staan als fruitvliegjesval. Daar komen ze juist op af.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.