Groente en fruit: afspoelen of juist niet?

Getty Images

Groente en fruit eten is het hele jaar door gezond. Een lekkere maaltijdsalade op tafel! Maar moet je ze wassen voordat je ze rauw opeet? En hoe zit het met zakjes voorgesneden sla of andijvie?

Volgens professor Frank Devlieghere (vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit van de Belgische universiteit UGent) hoeven we ons weinig zorgen te maken over pesticiden. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad. ''De pesticides die ze gebruiken, moeten afgebroken zijn tegen de tijd dat de producten bij de consument belanden en door hem gegeten worden. De concentratie pesticiden die nog op het fruit en de groente zit, zal dus al bijzonder klein zijn. En die verklein je nog eens door te wassen. Met water alleen haal je nooit alles weg, ook geen micro-organismen bijvoorbeeld.”

Groente en fruit wassen is met name belangrijk als je fruit en groente uit een biologische moestuin komt. Stof, grond, insecten en dergelijke kun je beter eraf wassen, zegt professor Bruno De Meulenaer, ook van de vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit van UGent.

''Als groente en fruit in een industriële omgeving geteeld en geoogst worden, zijn die omstandigheden veel meer gecontroleerd dan in een moestuin. Daar is bijvoorbeeld de kans kleiner dat er dieren in de buurt komen. Maar toch is daar ook een weliswaar kleine kans op besmetting. 

In grond en modder kunnen micro-organismen zitten die je ziek kunnen maken, vooral bacteriën. Uitwerpselen van een duif kunnen groente besmetten met salmonella, die van een kat kunnen de parasiet overdragen die toxoplasmose veroorzaakt: als een zwangere vrouw zonder antistoffen daarmee besmet raakt, kan dat catastrofale gevolgen hebben voor de foetus. Zulke ziektekiemen nestelen zich tegen dat fruit en die groente, dus die haal je met water alleen niet weg.''

Heeft het zin?

Maar heeft het dan wel zin om te wassen? Het is zeker niet gevaarlijk om na te laten . De kans is sowieso klein dat je iets oploopt. Fruit schillen heeft ook nadelen, want dan verlies je voedingsstoffen.

Voor de zekerheid één keer spoelen is vooral goed om eventueel grondvuil weg te halen. Extra belangrijk als het gaat om biologische groente, want bij industrieel gekweekte groete en fruit is dat een zeldzaamheid. Afgezien daarvan is het niet noodzakelijk.

Voorgesneden groente hoef je ook niet te wassen. ,,Niet schrikken als je zo’n zakje opent en je merkt een wat vervelende geur op”, waarschuwt De Meulenaer. ,,Oorzaak is de stikstof die soms in de zakjes geblazen wordt, om te vermijden dat de slarandjes bruin gaan kleuren door contact met zuurstof. Maar omdat door die stikstof - volledig ongevaarlijk overigens, we ademen er elke dag veel van in - de slablaadjes geen zuurstof krijgen, kan dat beginnen fermenteren. Zo kunnen foezelalcoholen ontstaan, die weliswaar heel vluchtig zijn, maar vrij sterk ruiken.”

Tijdens een wandeling fruit of groente plukken van een akker en direct opeten, dát is een slecht plan. Boeren gebruiken pesticiden die afbreken in functie van de tijd dat ze geoogst worden en naar de consument vertrekken. Dus kan het zijn dat fruit en groente op een akker of in een boomgaard op het moment dat je ze plukt nog pesticiden bevatten.

Bron: AD.nl

Auteur