Kan je schimmel van pesto scheppen?

En met deze eenvoudige truc blijft je pesto langer goed

Potje pesto
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: kan je schimmel van pesto scheppen?

Een potje pesto gaat bijna nooit in één keer op en als je het bewaart, is de kans groot dat er al snel een laagje schimmel op zit. Schep je dat laagje eraf en kan je de rest dan opeten? "Nee, dat is geen goed idee.", zegt Sanne Stroosnijder, programmamanager voedselverspilling van Wageningen University in onderstaand filmpje van NTR Wetenschap. "De schimmel vormt eigenlijk draden door het hele product heen. Dat kun je niet zien, maar die zitten er wel in.", legt ze uit.

Hoe pesto bewaren?

Op de website van het Voedingscentrum lezen we dat een geopend potje pesto nog zo'n vier dagen houdbaar is in de koelkast. Daarna kun je het mogelijk ook nog eten. Vaak is het nog goed: beoordeel dit zelf door te kijken, ruiken en proeven. Zo voorkom je voedselverspilling. 

Meer tips: 

  • Ga nooit met een gebruikte, vieze lepel of vork in het potje.
  • Giet een laagje olijfolie op de pesto.
  • Gebruik je maar de helft? Doe de andere helft in een afsluitbaar, schoon potje en vries het in, de pesto is dan wel tot drie maanden houdbaar. 

Lees ook: 

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • NTR Wetenschap