Kun je dat witte vliesje op een mandarijn opeten?

Lekker zoet en gezond tussendoortje

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je dat witte vliesje, velletje en de sliertjes die op een mandarijn zitten opeten?

Mandarijnen zijn populair: Nederlanders eten jaarlijks gemiddeld vier kilo van deze citrusvrucht. Niet alleen zijn ze lekker zoet en gezond, maar ook handig om mee te nemen als gezond tussendoortje voor onderweg. Alleen dat witte velletje of vliesje is er soms wat lastig af te krijgen. Soms kun je daar wel een tijdje mee bezig zijn. Maar is het ook nodig om dat er helemaal af te pielen of kun je dat prima opeten?

Voedingsstoffen en vezels

Op zich is het geen slecht idee om het witte vliesje en de sliertjes op te eten. Deze sliertjes bevatten namelijk - net als de partjes - voedingstoffen en vezels. Het smaakt alleen heel bitter én is dus gewoon niet lekker. Je kunt het dus prima eten, maar wil je dat ook?

Je kunt overigens vrijwel alle soorten fruit met schil en al opeten, maar met de schil van mandarijnen kun je dit beter niet doen. Mandarijnen zijn erg gevoelig voor schimmel en worden bespoten met een schimmelwerend middel. Als je mandarijnen in een netje koopt, wordt dit ook altijd op het etiket vermeld. Daarop kun je precies lezen welke middelen zijn gebruikt.

Boen de schil schoon

Je kunt de schil namelijk ook gebruiken - net als de schil van andere citrusvruchten - om te verwerken in gerechten. Neem hiervoor dus bij voorkeur een biologisch geteelde mandarijn of boen de schil heel goed schoon voordat je hem gebruikt.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.