Omgaan met zacht fruit

Kopen en bewaren

Getty Images

Zacht fruit, heerlijk en ook gezond. Maar hoe houdt u dit kwetsbare fruit lekker en vers? Hier vindt u kooptips en bewaartips, maar ook de waarheid over fruit in blik, pot of diepvries.

Kooptips
• Kies abrikozen, nectarines en perziken met een gave schil en lekkere geur. Ze kunnen nog narijpen.
• Pruimen mogen stevig maar beslist niet hard zijn. Harde pruimen zijn onrijp en rijpen helaas niet na.
• Aardbeien, bessen, bramen en frambozen zijn kwetsbaar. Let erop dat het fruit er fris en ongeschonden uitziet en vervoer het met zorg.

Bewaartips
• Steenvruchten (zoals abrikozen, nectarines, perziken en pruimen) bewaart u op een koele plaats buiten de koelkast: beter voor smaak, geur en narijping. Steenvruchten kunt u niet invriezen.
• Zacht zomerfruit (aardbeien, bessen, bramen en frambozen) is buiten de koelkast maar één dag houdbaar; erin tot drie dagen. Was de vruchtjes niet, laat kroontjes en steeltjes zitten, spreid ze in de koelkast uit op een bord en dek ze niet af; zo voorkomt u schimmelvorming. Was ze pas als u ze gaat eten, onder een zachte straal. Daarna kunnen de kroontjes en steeltjes eraf. Zacht zomerfruit kunt u prima invriezen.

Rotte plekken?
•Schimmel op het fruit? Gooi dan de hele vrucht weg, ook al is maar een klein plekje aangetast. Schimmeldraden kunnen namelijk door de hele vrucht zitten en zijn niet altijd zichtbaar.
•Een beurse plek door vallen of stoten kan minder kwaad. Snijd ’m ruim weg en eet de rest lekker op.

Blik, pot of diepvries?
Vers fruit is gezond. Maar hoeveel gezonde stoffen zitten er nog in geconserveerd fruit? Bij het invriezen vallen de verliezen mee. Maar bij het bewerken voor pot en blik gaan helaas wel altijd wat vitamines verloren.

In aardbeien op sap verdwijnt bijvoorbeeld de helft van de vitamine C en zelfs 90 procent van de hoeveelheid foliumzuur. Maar omdat die gehaltes zo hoog zijn in verse aardbeien, is het nog steeds hoger dan in menig ander fruit.

Overigens zijn vitamine C en foliumzuur heel instabiele vitamines, die als eerste het loodje leggen bij bewerking. Andere vitamines blijven veel beter behouden. Van mineralen en vezels gaat zelfs amper wat verloren.

Fruit staat in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Bij het telen van fruit worden pesticiden gebruikt, daarvan kunnen resten achterblijven. De kans dat zo’n rest een gevaar voor de gezondheid vormt is erg klein. Bij biologisch fruit worden minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. De middelen die gebruikt worden zijn van natuurlijke oorsprong. Ze zijn beter voor het milieu.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine