De beste recepten van 2025 met appels
Getty Images
Het is altijd tijd voor appeltaart. Wij maken deze geliefde klassieker deze herfst gezonder en extra voedzaam. Wedden dat je er net zo lekker van smult? Drie bijzondere recepten met appeltaart nét even anders.
Vanaf september zijn appels uit eigen land weer op hun best. Welke moet je kiezen?
- Koop lokaal. We hebben fantastische appelsoorten om mee te koken. Vaak grijpen mensen naar een granny smith, maar die komt oorspronkelijk uit Australië. Een prima alternatief is de golden delicious: ook groen en friszuur én heerlijk om gebak mee te garneren. Kies voor appels uit eigen land: lekker en kraakvers. De goudreinet wordt heerlijk zacht bij het bakken.
- De jonagold heeft een zoetzure smaak en leent zich perfect voor gebak en taart. Hij heeft een hoog cellulosegehalte en behoudt daardoor mooi zijn vorm tijdens het bakken.
- De goudreinet is een grote appel, die zich perfect laat stoven tot smaakvolle appelmoes. Hij wordt ook zacht tijdens het bakken: ideaal voor broodpudding of cake. De elstar is zoeter en is ideaal als je minder suiker wilt gebruiken.
Getty Images
Recept: Havermout-notentaartjes met appel
Voor 6 taartjes
- 25 min. + 20 min. in de oven + afkoelen• 200 g havermoutbloem
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl zout
- 2 el kokosbloesemsuiker • ½ tl kaneel
- 3 el honing
- 200 g geraspte appel
- 75 g rozijnen
- 120 g appelmoes, ongezoet
- 2 el appelazijn
- 80 ml maïzena (± 1,5 el)
- 2 el vanille-essence
- 1 appel (bv. golden delicious)
- 1 el citroensap
- 6 muntblaadjes
- 120 g Griekse yoghurt
- En ook 6 kleine bakvormpjes met een diameter van 10 cm
- Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de bloem met het bakpoeder, het zout, de kokosbloesemsuiker, de kaneel, de honing, de rozijnen en de geraspte appel in een grote kom.
- Meng in een kleinere kom de appelmoes met de azijn, de maïzena en de vanille-essence. Roer dit door de andere ingrediënten tot een glad beslag. Verdeel het beslag over de kleine bakvormpjes. Bak de taartjes ongeveer 20 minuten. Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen.
- Schil de appel en snij het vruchtvlees in luciferdikke staafjes. Besprenkel ze met het citroensap. Snipper de muntblaadjes.
- Lepel wat Griekse yoghurt over de taartjes. Garneer met de appelstaafjes en de munt.
Recept: Galette van speltmeel met appel en honing
4 pers.
- 40 min. + 30 min. rusten + 35 min. in de oven
- 125 g speltmeel
- 100 g havermout
- 2 el kokosbloesemsuiker
- ½ tl zout
- 100 g kokosolie
- 3 à 4 el ijswater
- 3 appels
- sap van 1 citroen
- 3 el amandelpoeder
- 2 el honing
Tip: Je kunt het best volkorenspeltmeel gebruiken. Dat is onbewerkt, bevat de meeste vezels en is veel voedzamer dan bewerkte speltbloem.
- Maak het deeg. Meng het speltmeel met de havermout, de kokosbloesemsuiker, het zout en de kokosolie. Voeg ijswater toe tot het deeg soepel en kneedbaar is. Rol het deeg tot een bol, verpak het in vershoudfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.
- Schil de appels, snij ze in plakjes en besprenkel ze met citroensap.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg op een vel bakpapier uit tot een rond vlak van ongeveer 30 cm. Leg het deeg met het bakpapier op een ovenplaat.
- Strooi het amandelpoeder in het midden van het deeg, laat een rand van 5 cm vrij. Verdeel de appelplakjes over het deel met amandelpoeder. Lepel de honing erover en vouw de randen van het deeg deels over de appelplakjes.
- Bak de galette 35 minuten in de oven. Serveer warm of koud.
Recept: Broodpudding van volkorenbrood met appel en bosbessen
Voor 4 à 6 pers.
- 25 min. + 35 à 40 min. in de oven• 500 g volkorenbrood, dag oud
- 500 ml amandelmelk
- 2 kleine appels
- 3 eieren
- 4 el honing
- ½ tl kaneel
- ½ tl zout
- ¼ tl nootmuskaat
- 1 tl vanille-extract
- 1 el maïzena
- 50 g blauwe bessen
- 50 g amandelschaafsel
En ook een ovenschotel met een diameter van 22 cm
- Verwarm de oven voor op 180°C. Snij het brood in stukjes en meng de amandelmelk erdoor. Prak het brood met een vork. Laat even trekken. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in stukjes.
- Klop de eieren luchtig met de honing, de kaneel, het zout, de nootmuskaat, de maïzena en het vanille-extract. Meng het geweekte brood, de blauwe bessen en de appelstukjes met de eieren.
- Giet het beslag in de ingevette ovenschotel en strooi het amandelschaafsel erover. Bak de broodpudding 35 minuten in de oven. Laat wat afkoelen en serveer met een beetje extra honing.