Spaanse peper, specerij met pit

Capsaïcine prikkelt mond en ogen

Met een rood pepertje geeft u gerechten meer pit. Maar in uw ogen wrijven na het snijden, is geen goed idee. Wat maakt Spaanse pepers zo heet? En waarom zijn ze goed voor de lijn?

Spaanse pepers noemen we ook wel rode pepers of chilipepers. Net als de paprika en de aardappel behoren ze tot de nachtschadefamilie. Er bestaan allerlei soorten, maten en kleuren. Groene pepers zijn rode pepers die nog niet rijp zijn. Daarnaast worden er oranje, gele en witte pepers gekweekt.

Al deze langwerpige pepers zijn trouwens geen familieleden van de zwarte en witte korrels die u tot peper vermaalt. Die korrels zijn besjes van een ander soort peperplant. Ze hebben wel een soortgelijke functie in de keuken: gerechten pittig maken.

Capsaïcine
De stof die Spaanse pepers zo heet maakt, is capsaïcine. Capsaïcine prikkelt receptoren op de tong die bedoeld zijn om warmte waar te nemen, waardoor het voelt alsof u iets heets in uw mond heeft. Op uw huid en slijmvliezen zitten ook zulke receptoren. In uw ogen wrijven nadat u een pepertje heeft aangeraakt, kan dan ook flink zeer doen.

Hoe pittig een type peper is, wordt uitgedrukt op de schaal van Scoville. Een paprika scoort 0 Scoville-eenheden, de jalapenopeper 2500-8000 en de tabascopeper - bekend van de pittige saus waar u maar een druppeltje van nodig heeft - zelfs 30.000-70.000. Sommige pepersoorten zijn zo heet dat je ze alleen met handschoenen aan kan snijden. Ze zijn vooral populair in warme landen, mogelijk omdat je ervan gaat zweten en zo lekker afkoelt.

Het hete stofje komt u ook tegen in crèmes tegen bijvoorbeeld zenuwpijn, reumatoïde artritis en jeuk. De capsaïcine zorgt ervoor dat pijn- en gevoelsprikkels niet aan de hersenen worden doorgegeven, waardoor je minder pijn en jeuk ervaart.

Tegen de hitte
Van koken of bakken worden pepers niet minder pittig. Het helpt wel om de zaadjes en zaadlijsten (het witte gedeelte waar de zaden aan vastzitten) te verwijderen. Bovendien went uw lichaam aan capsaïcine. Als u regelmatig pepers eet, zult u merken dat u er steeds beter tegen kunt.

Staat uw mond toch in brand? Water drinken heeft geen zin, capsaïcine lost namelijk niet op in water. Het lost wel op in vet en alcohol. Drink dus liever wat melk of een alcoholisch drankje als de vlammen uit uw oren slaan.

Raak uw ogen niet aan als u net een peper gesneden heeft. Krijgt u peper in uw ogen, dan helpt uitspoelen met melk. Of wrijf voordat u pepers gaat snijden uw handen in met een beetje olie, dan wast u de capsaïcine er naderhand makkelijker af.

Calorieën verbranden
Chilipepers bevatten vitamine C, koolhydraten, eiwit, vezels en vet, maar omdat u er maar een klein beetje van gebruikt, is hun voedingswaarde eigenlijk te verwaarlozen. Er zijn wel aanwijzingen dat pepers goed zijn voor de lijn. Zo bleek uit een Amerikaans onderzoek dat je minder trek krijgt én meer calorieën verbruikt als je een lepeltje peper aan je maaltijd toevoegt.

Een studie van het Maastricht UMC+ toonde aan dat peper het jojo-effect kan voorkomen. Extra capsaïcine in het eten zorgde ervoor dat het energieverbruik van proefpersonen niet minder werd tijdens een dieet. Daarnaast ging hun vetverbranding omhoog.

​Recepten
Heeft u nog pepers over? In deze gerechten komen ze goed van pas.

Bron(nen):