Haaruitval

haaruitval
Getty Images

Ik heb de laatste jaren veel last van haaruitval. Op advies van mijn dochter gebruik ik biotine en dat leek te ­helpen, maar nu verlies ik weer heel veel haar. Is er iets aan te doen? Ik ben een vrouw van 71 en gebruik geen geneesmiddelen.

De eerste vraag is of er echt iets aan de hand is. Een mens heeft ongeveer 100.000 haren op zijn hoofd – blonde mensen meer dan donkere. Een mens verliest door-lopend dagelijks 50 tot 100 haren. Als je erop let, is dat best veel, maar dus wel normaal. Een gebruikelijk testje om te kijken of je echt toegenomen haarverlies hebt, is een bosje te pakken en eraan te trekken: laten er moeiteloos meer dan 20 los, dan zitten er veel los en is er iets aan de hand. In dat geval zou ik een consult bij een dermatoloog vragen.

Oorzaken

Wat er dan aan de hand is, wordt lang niet altijd duidelijk. Nogal wat medicijnen kunnen de haargroei stilzetten: berucht zijn natuurlijk middelen tegen kanker, maar ook bloeddrukmiddelen en malariapillen kunnen de haargroei remmen. Ook vitaminegebrek kan een oorzaak zijn, maar dat komt bij een normaal eetpatroon bijna nooit voor. Dat biotine (een vitamine B) zou helpen, is dus maar een heel wilde gok: eigenlijk gewoon onzin. Op internet worden heel veel niet-werkende middelen tegen haarverlies geadviseerd.

Middeltje

Gelukkig komt het heel weinig voor dat vrouwen helemaal kaal worden, maar dat het haar op latere leeftijd zichtbaar dun wordt, zie je toch wel regelmatig. Een middeltje dat iets helpt, is minoxidil. Ooit op de markt gebracht als een bloeddrukmiddel, bleek het niet zo effectief voor de bloeddruk maar wel om de haargroei te stimuleren. Tegenwoordig wordt het voorgeschreven/is het op recept verkrijgbaar als een lotion. Het helpt een beetje, maar dat is dan wel wetenschappelijk bewezen.