Van uw hoofdroos af

Schilfertjes in het haar

Zeker de helft van de mensen heeft wel eens last van roos. Niks om je voor te schamen dus, maar toch kan het heel vervelend zijn om voortdurend een witte 'sneeuwstorm' op je schouders te hebben.

Over roos bestaan een aantal hardnekkige misverstanden. Zo zouden mensen met donker haar er eerder last van hebben. Onzin, bij mensen met grijs, blond of rossig haar valt roos alleen minder op. Ook wordt wel gedacht dat het een kwestie van hygiëne is. Als je het haar maar regelmatig wast en goed uitspoelt, zou u er geen last van hebben. En er zijn mensen die denken dat ze er kaal van worden...

Niets is minder waar. Hoe roos precies ontstaat is onbekend. Zeker is dat de hoofdhuid zich twee keer zo snel vernieuwd als normaal. De dode cellen worden versneld afgestoten en daardoor kunt u ze zien zitten. 

Natte roos
Vaak wordt aangenomen dat het om een milde vorm van seborroïsch eczeem gaat. De hoofdhuid zou dan ontstoken zijn door een infectie van het gist Pityrosporon ovale. Deze gist komt normaal ook in de huid voor, maar je kunt er allergisch op reageren. Hier speelt waarschijnlijk een erfelijke factor een rol. Ook je talgklieren gaan harder werken, waardoor de schilfers wat plakkerig zijn. Sommige mensen noemen roos daarom ook wel eens 'natte' roos.

Roos is eenvoudig te behandelen met een anti-roosshampoo. Deze shampoo's bevatten stoffen als: zinkpyrithion, ketoconazol, piroctone olamine, seleniumsulfide of teer. Meestal zie je na zes weken een verbetering optreden.

Als dit niet zo is, kun je beter een arts waarschuwen. Vooral ook als u schilfers op uw voorhoofd of in het gezicht krijgt. Er zijn namelijk ook andere kwalen die huidschilfers kunnen veroorzaken, zoals psoriasis.

Droge roos
Ook kun je huidschilfers krijgen door uitdroging van je hoofdhuid. Vaak jeukt dit ook. In de volksmond wordt dit 'droge' roos genoemd.  De zogenaamde droge roos is het gevolg van een te droge hoofdhuid. Het geeft kleine, witte schilfertjes op de hoofdhuid en in het haar.

De schilfertjes dwarrelen over de kleding. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld droge lucht, hormonale veranderingen, of te veel wassen met een sterk ontvettende shampoo. Gebruik een milde shampoo en spoel deze goed uit. Er zijn in de handel speciale shampoo's die de droge hoofdhuid mogelijk kunnen kalmeren en voeden.