Helft Nederlandse vrouwen weet bloeddruk niet

Het monitoren van onze gezondheid wordt steeds gewoner, maar toch blijft het meten van bloeddruk achter. 94 procent van vrouwelijk Nederland weet dat een hoge bloeddruk het risico op hartfalen, een beroerte of hartinfarct verhoogt. Toch geeft meer dan de helft van de vrouwen tussen de 40 en 59 jaar aan nooit hun bloeddruk te meten.

Dat blijkt uit onderzoek van drogisterijketen Etos onder ruim 3000 Nederlandse vrouwen. "Het meten van je bloeddruk moet eigenlijk voor vrouwen vanaf 40 jaar routine zijn", zegt  Hester den Ruijter, hoogleraar hart- en vaatziekten bij vrouwen (UMC Utrecht). Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één onder vrouwen in Nederland. 1 op de 3 Nederlanders in de leeftijd van 30 tot 70 heeft een hoge bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Het is dan ook opmerkelijk dat uit het onderzoek blijkt dat 2 op de 3 vrouwen waarbij hart- en vaatziekten in de familie voorkomen hun bloeddruk nooit thuis meet.

Kennis bloeddruk blijft achter

Uit het onderzoek komt naar voren dat er veel onduidelijkheid heerst als het gaat over bloeddruk. Zo denkt 72 procent van de ondervraagden dat een hoge bloeddruk klachten geeft, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Hierdoor kunnen je bloedvaten en je hart ongemerkt beschadigen door langdurige hoge druk.  "Een hoge bloeddruk heb je meestal niet in de gaten. Ook als je gezond eet en veel sport kun je een te hoge bloeddruk hebben. Begin daarom vanaf je veertigste met minimaal één keer per jaar  (thuis)meten van je bloeddruk. Hoge bloeddruk is namelijk vrij eenvoudig met aanpassingen in de levensstijl of medicatie aan te pakken, maar de lange termijn gevolgen aan hart of vaten zijn vaak onomkeerbaar", zegt Den Ruijter.

Hartklachten bij vrouwen moeilijk te herkennen

"Hartklachten zijn bij vrouwen vaker moeilijk te herkennen", aldus internist Jeanine Roeters van Lennep (Erasmus MC). "Pijn op de borst is een heel duidelijk signaal, dat ook bij veel mensen bekend is. Ook bij pijn die uitstraalt naar de armen denken de meesten wel aan een hartprobleem. Er zijn ook veel vagere klachten die een teken van hartproblemen kunnen zijn. Denk aan pijn tussen de schouderbladen, kortademigheid of misselijkheid. Deze klachten komen bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Ook vrouwen die tijdens hun zwangerschap een hoge bloeddruk hebben gehad, moeten waakzaam zijn. Zij hebben een vier keer zo hoog risico op hoge bloeddruk later in hun leven."

Lees ook: wat zijn de symptomen van hartklachten bij vrouwen?

Eigen gezondheid meten is populair

Er is ook positief nieuws: 80 procent van de ondervraagden meet wekelijks tenminste één gezondheidsindicator. Denk hierbij aan stappen tellen, het aantal minuten van intensieve beweging, hartslag, calorieverbranding of slaapkwaliteit. De corona-pandemie heeft ook invloed op hoe Nederlandse vrouwen naar hun eigen gezondheid en die van hun naasten kijken. Bijna 30 procent geeft aan sinds de start van de pandemie meer interesse te hebben in het monitoren van gezondheid. De helft van de ondervraagden (51 procent) vindt dat activity trackers, smartwatches en apps van toegevoegde waarde zijn voor een gezonde maatschappij. 53 procent van de vrouwen heeft het gevoel dat het behalen van gestelde doelen zoals 10.000 stappen een positief en motiverend effect hebben.

  • 50 procent van alle vrouwen meet dagelijks haar gezondheid via een smartphone.
  • 64 procent houdt wekelijks sportieve activiteiten als hardlopen, zwemmen of fietsen bij.
  • 50 procent weegt zich elke week.
  • 50 procent meet wekelijks stappen
  • 41 procent monitort minimaal een keer per week slaap.
Bron(nen):
  • Etos