Hoe kom ik aan dichtgeslibde ader?

Ik ben een vrouw van 54. Omdat zowel mijn vader als mijn broer een hartinfarct heeft gehad, ben ik onderzocht om te bepalen of er aders waren dichtgeslibd. Alle tests waren goed, ook mijn cholesterol, alleen een ader zit voor 20 procent dicht. De cardioloog zei dat ik de eerste vijf jaar niet bang hoef te zijn voor een infarct. Maar hoe kom ik aan een dichtgeslibde ader als ik geen verhoogd cholesterol heb?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Het dichtslibben van bloedvaten gebeurt bij iedereen in meer of mindere mate. Een vernauwing van 20 procent komt veel voor, en grofweg krijg je pas klachten bij een vernauwing van meer dan 50 procent. Juist omdat uw situatie vrij normaal is, is niet te zeggen wat de oorzaak is. De een loopt nu eenmaal meer risico dan de ander. Als je in een groep met hoog risico zit (en uw familieachtergrond geeft toch een zeker risico), is het belangrijk niet te roken, de bloeddruk in de gaten te houden, veel te bewegen en te letten op de voeding.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

3 Comments

Door Henk vogel (niet gecontroleerd) op zo, 26-4-2020 - 15:41

Ik ben 65 jaar heb een hersen invalt gehad en ook een prostaat verwijderd maar ik heb geen erectie meer ik wil sex heb heel veel zin in sex wat kan ik er aan doen is het een bloed ader naar pde penis verstopt En kan VAScuNET helpen.

Door mupke (niet gecontroleerd) op wo, 4-3-2015 - 19:31

Blijkbaar met granaatappel..geef maar in op google

Door Elenya (niet gecontroleerd) op vr, 27-2-2015 - 12:12

Kan een gedeeltelijk dichtgeslibte ader ook nog verbeteren bijv door voeding aan te passen