Was het een tia?

Getty Images

Twee jaar geleden zat ik (vrouw, 74 jaar) op de bank, benen op tafel. Ik stond op, maar mijn rechterbeen wilde niet helemaal mee: het ging een beetje slepend. Daarna heb ik vier kilometer gefietst en bij het afstappen had ik hetzelfde gevoel. Vervolgens is het nooit meer teruggekomen. De huisarts dacht aan een TIA. In het ziekenhuis werd niets gevonden, maar ik gebruik sindsdien de bloedverdunner ­clopidogrel. Ik twijfel of het wel een TIA is geweest. Kan ik stoppen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Nou, ik vind het verhaal eigenlijk ook wel verdacht. Als de ­oorzaak in de spieren zou liggen, is daar ­schade en kun je ze niet ­belasten door de pijn. Een beklemde zenuw (zoals bij een slapende voet) geeft een heel apart gevoel; dit zou u vast ­hebben herkend. Een TIA is de meest ­logische verklaring. Of u levenslang door moet gaan met clopidogrel is zeer de vraag. Het beschermende ­effect is het grootst in de eerste weken. Daarna neemt het risico op herhaling van een TIA of het optreden van een echte ­beroerte snel af, en daarmee ook de ‘zin’ van het slikken van een middel als clopidogrel. Het is wel zinvol om clopidogrel of aspirine in huis te hebben, zodat u het onmiddellijk kunt innemen bij de tekenen van een nieuwe TIA of beroerte.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.