9 tips voor een goed geheugen

Vergeet ze niet!

Al vanaf uw twintigste levensjaar verliest u hersencellen en gaat uw geheugen langzaam maar zeker achteruit. Met de onderstaande tips en trucs houdt u uw geheugen in optimale conditie!

1. Ontbijt goed

Een goed ontbijt is belangrijk voor een goed geheugen. Slimmer wordt u niet van een paar boterhammen en een glas melk, maar u kunt dingen wel beter onthouden, zoals feiten en een later die dag te houden speech.

2. Gebruik geen drugs

Uw coördinatie, uw probleemoplossend vermogen en uw geheugen: alle gaan ze achteruit na het roken van een jointje. Wie veel marihuana gebruikt, heeft een continu verminderd geheugen. De wetenschap is het er nog niet over eens of marihuanagebruik ook leidt tot levenslange hersenveranderingen.

3. Drink weinig alcohol

Alcohol is een lastige stof in voedingsland. Heeft voordelen en nadelen. Een van de nadelen is aantasting van je geheugen. Wie alcohol drinkt, zorgt ervoor dat zijn of haar brein nieuwe herinneringen niet voor lange tijd kan opslaan. En hoe meer alcohol u drinkt, hoe groter dit effect op uw geheugen.

4. Vermijd stress

Kortdurende stress maakt u alert en scherpt uw geheugen. Een plotseling stressmoment zultu u daarom altijd goed kunnen herinneren, denk aan een grote schrik in uw leven. Langdurige stress werkt juist andersom: het verkleint delen van de hersenen, waardoor u zich moeilijker kunt concentreren en dingen minder goed kunt onthouden. Dit staat nog los van alle andere gezondheidsproblemen die langdurige stress met zich brengt.

5. Ga lekker puzzelen

Regelmatig een kruiswoordpuzzeltje maken op latere leeftijd kan je geheugenverlies met enkele jaren vertragen. Maakt niet uit hoe opgeleid u bent. Ook goed voor uw geheugen: dansen, lezen, muziek maken, spelletjes spelen (memory!), bewegen en sociaal actief zijn.

6. Kijk uit met antihistamines en slaapmiddelen

Veelgebruikt: geneesmiddelen tegen allergie (antihistamines) en voor een goede nachtrust. Uit onderzoek blijkt dat beide soorten middelen tijdelijke geheugenproblemen kunnen veroorzaken. Dit geldt ook voor geneesmiddelen die uw cholesterol verlagen. Gelukkig stoppen de problemen wanneer u stopt met het gebruik van het geneesmiddel.

7. Slaap

Tijdens uw welverdiende nachtrust zijn uw hersenen als een razende aan het werk om alle tijdens de dag opgedane ervaringen op te slaan in uw geheugen. Voldoende slaap is dus van groot belang voor een goede werking van uw geheugen. Gemiddeld heeft u zo’n zeven a acht uur slaap nodig.

8. Eet gezond

Ook weer een klassiek advies: eet gezond. Gezond eten voor je geheugen betekent: veel broccoli en groene bladgroenten, zoals spinazie en andijvie. Uw geheugen gedijt er prima bij. Voedingsmiddelen vol foliumzuur zijn ook prima voor uw geheugen, denk aan erwten en linzen. En vis is belangrijk, vanwege de omega-3-vetzuren. Deze vetzuren zijn goed voor de ontwikkeling van uw hersenen, en daarmee voor het functioneren van uw geheugen.

9. Geniet van uw kopje koffie

Het is niet zozeer het genieten van koffie dat uw geheugen verbetert, als wel de cafeïne die in koffie zit. Van de opwekkende stof cafeïne is bewezen dat uw geheugen er 'enigszins' door verbetert. Cafeïne stimuleert onder meer de hersenen. Een goede kop koffie zult u dus ook niet snel vergeten.

Trefwoorden:

Reactie toevoegen

4 Comments

Door Lilian Jansen t... (niet gecontroleerd) op vr, 4-1-2019 - 13:57

een goed verslag ,Het klopt precies .Als men ouder wordt wordt men als een klein kind behandelt .Men praat tegen je of je een klein kind bent en niets meer kunt.Zelfs in verpleeghuizen kunnen ze er wat van .Praat normaal tegen die mensen maar altijd even knullig met al die verkleinwoordjes. helaas heb ik dit ook mee moeten maken . en laat ze ophouden met al die kinderliedjes te zingen. behandel ze gewoon. het zijn nog steeds normale mensen die voor deze maatschappij keihard hebben gewerkt . helaas wordt deze maatschappij nu afgebroken door dat stelletje onbenullen in Den Haag.Maar zij weten wat werken is en denk niet meteen dat ze dement zijnNeem de tijd voor de mensen .We zijn echt een derde wereldland geworden.

Door Elisabeth (niet gecontroleerd) op vr, 4-1-2019 - 02:36

Ik denk dat roken ook niet goed is voor het geheugen.

Door M. MOOIMAN op vr, 4-1-2019 - 02:03

Steeds meer wordt er tegenwoordig over het geheugen gesproken. Mijn moeder heeft er nu ook mee te maken gekregen. Wat mij steeds meer opvalt is zodra er problemen zijn met het geheugen dan ben je direct dement en heb je altzheimer.Er wordt niet gekeken naar leeftijd en de situatie en de voorgeschiedenis. Ik spreek hier over mijn moeder en datgene wat ik gezien heb in de afgelopen 4 jaar .En ik durf eerlijk te zeggen dat er heel veel mis is.Als ik zie wat mijn vader en moeder hebben moeten meemaken,veroorzaakt door huisarts en wijkverpleegkundige e.a dan ben ik niet voorziet heel kwaad. Behandel de mensen met respect en respecteer hun wensen en sluit ze niet op als een beest.

Door jan (niet gecontroleerd) op di, 21-1-2014 - 18:13

Goede buitenlucht tijdens een fikse wandeling levert meerop
dan je denkt