6 tips voor een gezond brein

Houd uw hersenen in vorm

Hoe houdt u uw hersenen gezond? Hersenexperts Erik Scherder en Dick Swaab geven zes adviezen voor een brein in topconditie.

1. Wandel elke dag

Erik Scherder: "Zeven dagen in de week een half uur lang stevig wandelen is goed voor uw lijf én voor de hersens. Dat komt doordat de activiteit van de hippocampus, een hersengebied, toeneemt bij meer lichaamsbeweging. Dit gebied speelt onder andere een belangrijke rol bij het leren en bij het onthouden. Door elke dag te lopen, verbetert het geheugen. Ook neemt uw vermogen toe om te plannen en uw aandacht steeds op iets nieuws te richten. Dat betekent uiteindelijk dat u langer zelfstandig kunt blijven functioneren."

2. Vermijd schade

Dick Swaab: "Of uw brein op late leeftijd goed blijft functioneren, is voor 50 procent genetisch bepaald. U kunt er dus gedurende uw leven nog wat aan doen. Zorg dat u zo min mogelijk hersenschade oploopt. Zo is alcohol slecht voor uw brein. Bij de één is een glas per dag al schadelijk, de ander kan vijf glazen drinken voordat het effect heeft. Schade kan ook ontstaan wanneer u klappen tegen uw hoofd krijgt, bijvoorbeeld bij verkeersongelukken, boksen, door te koppen bij voetbal en door elleboogstoten tegen uw hoofd. Bedenk verder: wat slecht is voor uw bloedvaten, is ook slecht voor de hersenen. Laat u dus behandelen wanneer u een hoge bloeddruk, hoog cholesterol of suikerziekte hebt."

3. Daag jezelf uit

"Pak de trein, ga naar een concert, bezoek een museum in een andere stad. Dat soort prikkels heeft u nodig om uw hersenen jong te houden. Het is niet erg als u het moeilijk vindt om uw ov-chipkaart op te laden; zo daagt u uw hersenen juist uit. U wordt scherp en alert als u zich op deze manier 'opwindt'. Uw brein gaat beter functioneren en u kunt nieuwe informatie sneller verwerken. Dat is weer goed voor uw vermogen om problemen op te lossen. Handig als u bijvoorbeeld een nieuwe taal gaat leren, met alle grammaticale moeilijkheden die dat met zich meebrengt", aldus Erik Scherder.

4. Leer dansen

"Op oudere leeftijd nieuwe dingen leren en ondernemen kan de komst van Alzheimer vertragen met zo’n drie à vier jaar. Wat u doet, moet iets van de hersenen vergen. Elke dag dezelfde soort computerspelletjes spelen, helpt niet. Elke dag schaken helpt wel, omdat schaken steeds weer nieuwe vragen oproept. Iets doen waarbij u het nadenken en bewegen combineert, zoals het instuderen van een nieuwe dans, lijkt nog beter te werken. Ouderen die gedurende een aantal weken leerden dansen, scoorden daarna beter bij psychologische tests dan degenen die dat niet deden. We weten alleen nog niet of het op langere termijn dementie kan voorkomen," vertelt Dick Swaab.

5. Eet korstjes

Erik Scherder: "Goed op uw eten kauwen heeft gezonde bij-effecten: het hart gaat wat sneller kloppen en de hersenen worden beter doorbloed. In feite bent u – terwijl u eet – als het ware een beetje aan het lopen, met alle voordelen van dien. Uit onderzoek blijkt dat de doorbloeding met name in één van de grote bloedvaten in de hersenen verbetert. 70 procent van de herseninfarcten vindt plaats in de buurt van dát bloedvat. Kauwen lijkt dus sterk aan te raden voor oudere mensen met een ongezond vatenstelsel, al is nog niet bewezen dat het echt een herseninfarct voorkómt. Blijven kauwen is dus belangrijk, ook als vloeibaar voedsel makkelijker lijkt. Snijd de korstjes níet van het brood en kook groenten kort.”

6. Zoek extra licht

Dick Swaab: "Slaapt u slecht, zorg dan voor meer licht overdag. Naar buiten gaan werkt ’t best, ook op een sombere dag. U vangt dan nog altijd meer licht dan in huis. Elke dag een uurtje wandelen lijkt een prima methode om uw slaapritme weer in het gareel te krijgen. Daarnaast vermindert méér licht de snelheid van de achteruitgang van het geheugen. Slik geen benzodiazepines om beter te slapen: als u die lang gebruikt, verhoogt u de kans op dementie."

Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam. Een bevlogen leraar die meerdere keren de Onderwijsprijs won, een jaarlijkse prijs voor docenten die zich sterk inzetten voor verbetering van het onderwijs.

Dick Swaab is internationaal hersenonderzoeker. Was hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en dertig jaar directeur van het Herseninstituut. Hij leidt daar nog steeds een onderzoeksgroep.

Bron(nen):
Trefwoorden:

16 Comments

Door Adrie (niet gecontroleerd) op wo, 23-10-2019 - 09:20

Wat doet drie operaties in 7 maanden met je geheugen?

Door M.Boleij (niet gecontroleerd) op ma, 26-8-2019 - 17:12

Ik fiets iedere dag ongeveer 15 km. Iedere dag een andere route, is dat ook goed voor de hersenen. Door mijn verminderde nierwerking kan ik heel m moeilijk wandelen.

Door Gijs, (niet gecontroleerd) op ma, 26-8-2019 - 17:11

Weet u dat bij het bereiden van levensmiddelen acrylamide ontstaat. Een stofje dat niet zo goed is. In Zweden en Frankrijk mag het niet in voeding aanwezig zijn. Het komt door een reactie van suiker / zetmeel asparagine (aminozuur) het ontstaat bij rond de 180 graden. Dus in korstjes zal het al snel aanwezig zijn.
Kauwen op een radijs lijkt mij iets beter.

Door Ina Rotsburg (niet gecontroleerd) op zo, 7-7-2019 - 16:38

Dank U voor deze heldere informatie. Ga nu mijn activiteitenplan anders opstellen. Ben al begonnen om een instrument te bespelen.Wil niet echt oefenen, want het is moeilijker dan ik dacht. Nu weet ik het waarom en pak de draad snel weer op.wandelen zal ik nu ook wat langer doen, dan het rondje om de flat met de rollator of wandelstok. Ik ga nu mijn leven 75+ beteren. Dank U wel. Alle goeds voor U prof. Swaab en prof Scherder. natuurlijk Plus magazine. Ik ga er tegenaan.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 7-7-2019 - 12:53

Valt me vaker op. Ik ben rolstoel gebonden.
Heb Corea. Kan dus niet sporten. Ook geen muziek spelen helaas. Doe wel elke dag oefeningen , kost veel energie.
Het valt me op dat er weinig in uw artikelen staat over minder mobiele mensen. Speel woordspelletjes op de IPad. Ben 74. Hoe kan ik energie opbouwen of dementie uitstellen.
Er zijn er meer zoals ik.

Door EMIL (niet gecontroleerd) op ma, 27-5-2019 - 09:39

Scherder en Swaab doen veel te moeilijk over hersenen. Ze gaan gemakshalve voorbij aan het simpele feit dat bestuurders van onze wereld geen goed werkende denkvermogens hebben.
Daar hoor je ze niet over. En daar wordt ook niets tegen ondernomen.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op vr, 10-5-2019 - 20:49

@cor, benzo's remmmen de aanmaak van melatonine en zorgen voor verlies aan vitaminen en mineralen. Dat laatste geldt overigens ook voor andere medicijnen. Je lichaam kan gaba, melatonine en andere stofjes zelf aanmaken als je zelf zorgt voor evenwichtige voeding en wat voedingssupplementen. Natuurlijk ook daglicht en lichaamsbeweging zijn belangrijk.

Door cor van huis (niet gecontroleerd) op do, 9-5-2019 - 11:25

het klopt als jullie schrijven over slaap middelen,heb maanden zolpidem gebruikt het beinvloede mijn hele houding en denkwijze ik ben er gelukkig mee gestopt voel mij,nu na maanden veel beter

Door Wendy de Haan (niet gecontroleerd) op wo, 26-12-2018 - 11:48

Ik mis helemaal het feit dat MS ook geheugenverlies met zich mee kan brengen.

Door Simone (niet gecontroleerd) op za, 15-12-2018 - 15:02

Beste heren Scherder en Swaab, lezen jullie deze reacties?