Zoekt u hulp bij het vinden van een verpleeghuis?

Getty Images

Als thuis wonen niet meer gaat, kunt u dat met uw huisarts of wijkverpleegkundige bespreken. Eén van beiden kan dan een opname in het verpleeghuis aanvragen.

Op de website van Zorgkaart Nederland www.zorgkaartnederland.nl vindt u alle verpleeghuizen in Nederland, ook die bij u in de buurt. Een andere website met veel informatie is www.kiesbeter.nl. Heeft u eenmaal een voorlopige keuze voor een verpleeghuis gemaakt, gaat u dan een keer ter plekke kijken en praten.

Voor opname in een verpleeghuis heeft u een indicatie nodig. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) geeft de indicatie af. In die indicatie staat precies hoeveel hulp en zorg er nodig is.

Waar moet ik op letten als ik een verpleeghuis zoek?

Hoe zit het met de dagbesteding? Is er een gemeenschappelijke woonkamer en voldoende bewegingsvrijheid. Hoeveel verzorgers zijn er overdag en 's nachts en wordt er in het verpleeghuis gekookt? Hoe vaak worden dementerende patiënten verschoond en naar het toilet gebracht? Wat zijn de extra kosten? En niet onbelangrijk: is er een wachtlijst?

Zijn er alternatieven?

Een alternatief is het Volledig Pakket Thuis (VPT). 24-uurszorg krijgt u in principe in het verpleeghuis. Maar als u liever thuis wilt blijven wonen, kan dat in sommige gevallen ook. De kosten van 24-uurszorg thuis mogen dan niet hoger zijn dan de kosten van verblijf in het verpleeghuis. En bovendien moet de zorg thuis 'verantwoord' en 'doelmatig' zijn. Het zorgkantoor bepaalt dit, namens uw zorgverzekeraar. Een van de vormen van zorg thuis is het Volledig Pakket Thuis (VPT). Een variant hierop is het Modulair Pakket Thuis (MPT).

Een tweede alternatief is een particulier verpleeghuis. Voor een particulier verpleeghuis heeft u geen indicatie nodig. U kunt er altijd terecht, eventueel samen met uw echtgenoot of echtgenote. De kosten voor wonen en zorg betaalt u zelf.

Wat kost verpleeghuiszorg?

Uw zorgverzekeraar regelt en betaalt de verpleeghuiszorg. U betaalt zelf een eigen bijdrage.

Ook als u ervoor kiest om de zorg thuis te ontvangen. Voor zorg met verblijf zijn er twee soorten eigen bijdragen. De eerste 6 maanden betaalt u meestal een lage eigen bijdrage. Daarna hangt het van uw persoonlijke omstandigheden af of u een lage of hoge bijdrage gaat betalen. Dit is onder andere afhankelijk van uw inkomen, vermogen, leeftijd en gezinssamenstelling. Blijft u thuis wonen? Dan betaalt u bijvoorbeeld ook een lage eigen bijdrage, omdat u dan de kosten van uw eigen huis nog heeft. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent uw eigen bijdrage. U kunt zelf ook berekenen hoe hoog uw eigen bijdrage is met de rekenhulp op de website van het CAK.

Wat kost een particulier verpleeghuis?

In een particulier verpleeghuis wonen is beslist niet voor iedereen weggelegd. Denk aan een maandtarief van 3500 euro tot 5000 euro. De zorgkosten in een particulier verpleeghuis kunnen eventueel gedeeltelijk worden vergoed vanuit een persoonsgebonden budget (pgb). Bij de tehuizen weten ze precies wat de mogelijkheden zijn. Vraag ernaar. Alles over het persoonsgebonden budget (pgb).

Auteur