Hiervan krijgt u hoofdpijn

Van hitte tot cafeïne

Hoofdpijn kan allerlei oorzaken hebben. Een overzicht.

Hitte
Hoe warmer het is, hoe meer kans dat u hoofdpijn krijgt. Onderzoek heeft aangetoond dat de kans op hoofdpijn met 7,5 procent stijgt voor elke 5 graden Celsius extra.

Kaas
Belegen kaas is een belangrijke veroorzaker van migraine. Ook schimmelkaas, brie, feta, mozzarella en Parmezaanse kaas zouden hoofdpijn veroorzaken. De schuldige is de tyramine in de kaas. Hoe ouder de kaas, hoe meer tyramine er in zit.

Rode wijn
Tyramine zit ook in rode wijn, en in sommige likeuren. En omdat alcohol de bloedtoevoer naar de hersenen verhoogt, kan het effect nog groter zijn.

Geuren
Sterke geuren kunnen migraine veroorzaken. Het zijn niet alleen vieze geuren die hoofdpijn veroorzaken, ook lekkere geuren doen het. De oorzaak hiervan is niet bekend.

Kapsel
Een staart die te strak is aangetrokken kan uw schedel pijn doen. Haarbanden, vlechten en knellende hoeden creëren hetzelfde effect. Als u uw haar weer los laat hangen, gaat de hoofdpijn vaak vanzelf weg.

Sport
Zware sportinspanningen zijn ook een mogelijke oorzaak. Door sport gaan de bloedvaten in het hoofd, de nek en de schedel zwellen, waardoor de druk in het hoofd verhoogt. Hetzelfde kan gebeuren bij seks. Vooral mensen die last hebben van migraine krijgen deze vorm van hoofdpijn.

Slechte houding
Als u een slechte houding heeft, kan de druk in uw hoofd en op uw nekspieren stijgen. Vooroverhangende schouders, of een telefoon tussen uw nek en schouders klemmen, zijn enkele oorzaken van hoofdpijn.

Maaltijden overslaan
Hoofdpijn kunt u ook krijgen doordat u een maaltijd overslaat. Dan daalt uw bloedsuikerspiegel immers. Probeer in geen geval uw hoofdpijn te genezen door snel een tussendoortje te eten, want daarvan schiet uw bloedsuikerspiegel de hoogte in, om daarna gewoon nog lager te zakken en weer hoofdpijn te veroorzaken.

Roken
Sigaretten veroorzaken ook hoofdpijn, en niet alleen bij de roker. Ook passieve rokers kunnen hoofdpijn krijgen door de nicotine in de lucht. Stoppen met roken zou vooral gunstig zijn voor mensen met clusterhoofdpijn.

Cafeïne
Matig koffie drinken kan geen kwaad, maar wie heel veel koffie drinkt, heeft meer kans op hoofdpijn. Plotseling stoppen met koffie is ook geen goed idee, want een plotselinge terugval van de hoeveelheid cafeïne die u opneemt, kan ook weer hoofdpijn veroorzaken.

Trefwoorden: