Met hoortoestel op vakantie? Check deze handige tips!

Reizen met een hooraparaat

Getty Images

Of u nu een weekendje weggaat of een heerlijke lange vakantie gepland hebt, reizen hoeft ook als u hoortoestellen draagt helemaal niet lastig te zijn. Maar er zijn wel een aantal aandachtspuntjes. Tips voor reizen met een hoortoestel.

De koffers zijn gepakt en u bent klaar om op reis te gaan. Check dan vooral ook even of u allle benodigdheden voor uw hoortoestellen heeft ingepakt. Denk aan:

  • Bewaardoos/droogdoos
  • Eventueel een extra waterdichte opbergdoos
  • Extra batterijen als u een niet-oplaadbaar hoortoestel heeft
  • Oplader in geval van oplaadbare hoortoestelbatterijen
  • Reisstekker en eventueel spanningssomvormer
  • Reinigingskit
  • Extra filters, slangetjes en oorstukjes
  • De handleiding van uw hoortoestel (voor het geval dat...)
  • Optioneel: een veiligheidskoord zodat u uw hoortoestellen niet verliest bij sportieve activiteiten

Het is aan te raden bovenstaande items in uw handbagage te doen, zodat u ze bij de hand heeft als er onverhoopt iets missgaat met uw bagage. Verder kan het handig zijn vóór vertrek de audicien nog een preventieve controle te laten doen. Vergeet ook niet om uw hoortoestellen volledig op te laden voor u vertrekt naar uw vakantiebestemming.

Hoe zit het met uw verzekering?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, thuis maar óók op vakantie. Daarom is het verstandig om vooraf te weten hoe het zit bij beschadiging, verlies of diefstal van uw hoortoestel. Zorgverzekeraars gaan er vanuit dat u minimaal vijf jaar met een gehoorapparaat doet. Als het in de tussentijd vervangen moet worden, bijvoorbeeld omdat het kapot is of gestolen wordt, dan vergoedt uw zorgverzekering dit niet. Soms kunt u met schade aan uw hoortoestel bij uw inboedelverzekering terecht, maar dat geldt alleen bij schades die thuis plaatsvinden. Daar heeft u op vakantie dus niets aan. Op vakantie is uw gehoorapparaat wel verzekerd onder de bagagedekking van uw reisverzekering. Er moet dan wel minstens één overnachting in uw verblijf zitten. Daarnaast vergoedt de reisverzekering een maximaal bedrag voor uw gehoorapparaat. U vindt dit bedrag in de voorwaarden.

Lees ook: Hoe lang gaat een hoortoestel mee?

Een een speciale hoorverzekering?

Bij de meeste audiciens kunt u bij de aanschaf van uw hoortoestel meteen een verzekering afsluiten. Daarmee bent u verzekerd voor verlies, onherstelbare schade en diefstal. De meeste verzekeringen via de audicien hebben overigens een 'na-u-clausule'. Dit betekent dat als de schade ook gedekt wordt door de reisverzekering, deze eerst moet uitkeren. Als de reisverzekering niet het volledige bedrag vergoedt dat nodig is voor het vervangende hoortoestel, vergoedt de gehoortoestelverzekering soms de rest. In alle gevallen geldt dat als u uw hoortoestel verliest of het gestolen wordt, u verplicht aangifte moet doen bij de politie als u de schade op uw reisverzekering wilt claimen.

Reist u per vliegtuig?

Vliegtuig, boot, de auto: er zijn meerdere manieren om naar uw bestemming te reizen. Handig om te weten: als u met het vliegtuig reist, mag u uw hoortoestellen bij de veiligheidscontrole gewoon inhouden, tenzij het luchthavenpersoneel u verzoekt ze uit te doen. Het is wel handig te vermelden dat u hoortoestellen draagt. Metaaldetectoren zijn overigens niet schadelijk voor uw hoortoestel en ze hebben ook geen invloed op de instellingen of batterijen van uw apparaat.

Houd ook op de luchthaven uw hoortoestellen gewoon in, ondanks het feit dat al het geroezemoes een de drukte dan misschien nog meer binnenkomt. De apparaten zorgen er namelijk ook voor dat u gemakkelijk de informatie en instructies van het luchthavenpersoneel kunt volgen. Geef bij het inchecken aan dat u gehoorverlies heeft en daarom niet op een rij bij de nooduitgang wilt zitten. Bij een noodgeval wordt namelijk de hulp van deze rij ingeschakeld door het cabinepersoneel. Bij online inchecken kunt u uiteraard zelf een plekje weg van de nooduitgang zoeken.

Voor wat het vliegen zelf betreft: sommige mensen vinden het prettig om bij dalen of stijgen hun hoortoestel uit te doen, maar het hoeft niet. Sowieso is het aan te raden de toestellen tijdens de vlucht in te houden, zodat u geen belangrijke informatie mist. Het verschil in druk in de cabine heeft geen effect op uw hoortoestel, maar voor hoorapparaten die compatibel zijn met Bluetooth, kan de vliegtuigmodus van uw telefoon invloed hebben op de werking van uw toestel. Dit is natuurlijk makkelijk vooraf te checken, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Vaak zorgen vliegtuigmaatschappijen ook voor geschikte koptelefoons of headsets wanneer u gebruik wilt maken van het audiosysteem aan boord.

Reist u per auto?

Het spreekt voor zich dat het verstandig is uw hoortoestellen in te houden als u zelf rijdt. Houd de ramen gesloten; dan werkt niet alleen eventuele airco optimaal, maar heeft u ook geen last van het geluid van de wind. Bent u bijrijder, dan kunt u uw hoorapparaten eventueel uit doen als u een tukje wilt doen. Denk eraan dat u uw hoortoestel vervolgens niet te lang in een snikhete auto laat liggen, want dan kan het oververhit raken.

Zon, zee en strand

Als u eenmaal op uw bestemming bent en een frisse duik wilt nemen, doet u uw gehoorapparaten natuurlijk uit. Doe dit ook wanneer uw hoortoestel waterbestendig is, dit geldt namelijk slechts voor kortstondig en oppervlakkig contact met water. Nu komt die waterdichte opbergdoos goed van pas, want het is belangrijk om uw hoortoestel van zand en zeewater af te schermen. Zout water laat zoutkristallen achter die de functionaliteit van uw hoortoestel aantasten. Let verder op met zonnecrème en andere cosmetica, omdat deze chemicaliën uw toestel kunnen beschadigen bij direct contact. Was in ieder geval uw handen nadat u dergelijke producten hebt gebruikt. Transpireert u veel? Droog dan regelmatig uw oren af om irritatie (zwemmersoor) te voorkomen en uw hoortoestel niet te beschadigen. Droog uw hoortoestellen in warme landen iedere avond goed. In het geval van oplaadbare toestellen is de oplader meestal gelijktijdig een droogdoos.

Een laatste nuttige tip: check voor uw vertrek welke bezienswaardigheden met aangepaste hoorondersteuning u kunt bezoeken op de plaats van bestemming. Denk bijvoorbeeld aan theaters, concertzalen of concertgebouwen die voorzien zijn van ringleiding, waarmee u geluid rechtstreeks naar uw hoortoestellen kun streamen, of aan musea en gidsen waar u eventueel gebruik kunt maken van Bluetooth. In de handleiding van uw hoorapparaat staat hoe u het geluid van een ringleiding op uw toestel kunt ontvangen. Lees dit dus even rustig door voor u op vakantie gaat.

Auteur 
Bron 
  • WebMD
  • Kassa