Hoe lang gaat een hoortoestel mee?

6 tips voor jarenlang probleemloos horen

Man krijgt hoortoestel aangemeten
Getty Images

Wanneer u een hoortoestel aanschaft, hoopt u natuurlijk dat u er een flinke tijd mee doet. Die levensduur verschilt per apparaat en per persoon, maar heeft u deels zelf in de hand. Zes tips voor jarenlang probleemloos horen.

Nieuwe hoortoestellen gaan gemiddeld 5 jaar mee, maar dit is afhankelijk van een aantal verschillende factoren, waar u als gebruiker ook zeker invloed op heeft. Met deze zes tips hoort u jarenlang probleemloos.

1. Wees voorzichtig met uw hoortoestel

De onderdelen van een hoorapparaat zijn van verschillende materialen gemaakt, denk aan plastic, silliconen, metaal en bijvoorbeeld polymeren. De elektronica is meestal voorzien van een soort siliconenlaagje; een nano-coating die stof- en vochtafstotend is, waardoor corrosie zoveel mogelijk wordt voorkomen. Zo'n apparaat is dus echt gemaakt om zo lang mogelijk mee te gaan, maar dat neemt niet weg dat er op sommige onderdelen slijtage kan optreden. Bovendien kunnen sommige chemicaliën het materiaal aantasten, denk aan parfum, haarlak, zonnebrandcrème. Het beschadigt niet alleen uw hoorapparaat, maar kan ook de werking beinvloeden.

Tips voor behoud van uw hoortoestel:

 • Voorkom stoten of vallen.
 • Bescherm uw hoortoestellen tegen hitte. Bescherm ze tegen direct zonlicht (thuis en in de auto) en laat ze niet bij een radiator liggen.
 • Houd hoortoestellen buiten bereik van (klein)kinderen en huisdieren.
 • Vermijd contact met make-up of haarspray. De fijne deeltjes kunnen de microfoonopening gemakkelijk blokkeren. Doe uw hoortoestel dus pas in na uw dagelijkse routine.
 • Zorg dat uw oren altijd schoon zijn, dat voorkomt dat de geluidsuitgang of het filter verstopt raakt door oorsmeer of vuil.
 • Bewaar hoortoestellen in de daarvoor bestemde doos of in een speciale droogdoos wanneer u ze niet gebruikt. Haal de batterijen eruit wanneer u ze lang niet gebruikt.
 • Laat reparaties altijd uitvoeren door een deskundige.

Zelfs bij zorgvuldig gebruik kan uw hoortoestel onverhoopt kapot gaan. U heeft bij aanschaf recht op 2 jaar fabrieksgarantie op productie- en materiaalfouten. Maar veel audiciens verlenen extra service, ga dus altijd terug naar de winkel waar u uw apparaat gekocht heeft.

2. Reinig uw hoortoestel dagelijks en af en toe intensief

Vuil, oorsmeer, stof en haartjes zorgen er vaak voor dat een gehoorapparaat minder goed functioneert. Ze kunnen namelijk de microfooningang en andere kleine onderdelen van uw hoortoestel verstoppen, en zo de werking beïnvloeden. Om de kwaliteit van uw hoorapparaat te garanderen en de levensduur te verlengen, is het belangrijk om het regelmatig te reinigen. Doet u dit goed en met de juiste producten, dan voorkomt u reparaties en werkt hij ook beter. Bij de aankoop van een hoortoestel zal de audicien u tips geven voor het onderhoud. Kort gezegd komt het erop neer dat u uw hoortoestel dagelijks moet reinigen en eens in de twee weken extra grondig.

Dagelijkse reiniging
Voor de dagelijkse reiniging van uw hoortoestel gebruikt u professionele onderhoudsproducten die u bij de audicien kunt krijgen, zoals desinfecterende tissues. Reinig uw toestel altijd boven een zachte doek, voor het geval het uit uw handen glipt en droog het af met een droge doek of tissue. Gebruik nooit water of agressieve schoonmaakmiddelen en gebruik voor het drogen absoluut geen föhn, magnetron of oven.

Intensieve reiniging
Naast het dagelijkse onderhoud is zo eens in de een à twee weken - afhankelijk van de hoeveelheid oorsmeer - een meer grondige reiniging nodig. Hierbij maakt u de oorstukjes schoon met speciale bruistabletten. De slangetjes maakt u schoon door met een speciale draad vuil en oorsmeer te verwijderen.

Het vervangen van onderdelen
De luidspreker van een hoortoestel is uitgerust met een filter, dat beschermt en zorgt ervoor dat oorsmeer niet in de luidspreker terechtkomt. Wanneer dit filter verstopt raakt, werkt uw hoortoestel minder goed. Het is daarom belangrijk het filter regelmatig te vervangen. Dit geldt ook voor het oorstukje en het slangetje. Die laatste wordt naar verloop van tijd namelijk hard en krimpt een beetje en dat geeft pasvorm- en fluitproblemen. Het vervangen van deze onderdelen is vrij eenvoudig zelf te doen, maar als het niet lukt dan kan de audicien dit ook voor u doen.

3. Droog uw hoortoestel dagelijks

De nummer één oorzaak van defecte hoortoestellen is vocht. En dat is niet het vocht van een flinke regenbui - hoewel het bij een plensbui beter is uw hoortoestel uit te doen en tijdelijk op een droge plaats op te bergen. Het gaat hierbij om uw eigen lichaamsvocht. Ook als u niet transpireert, verliest u via de huid vocht. En een hoortoestel is altijd wat kouder dan uw eigen lichaam, waardoor dit vocht condenseert in uw hoorapparaat. Vocht en electronica zijn sowieso geen vrienden, maar dit vocht bevat ook zuren, zouten, vetten en soms chemicaliën uit geneesmiddelen, die allemaal z'n weerslag hebben op uw hoortoestel. Daarom is het aan te raden uw hoortoestel iedere nacht op te bergen op een droge plek zoals een droogbeker met droogtabletten of een elektrische (UV) droogbox. Consequent gebruik van een droogbox vermindert benodigde reparaties met maar liefst 50 procent. Dagelijks gebruik zorgt daarmee voor een langere levensduur, minder reparaties, betere geluidskwaliteit en - bij gebruik van een UV droogbox - een sterk verminderde kans op oorontsteking als gevolg van infecties via uw hoortoestel. Bij een oplaadbaar hoortoestel dient de oplader overigens tevens als droogbox.

 • Gebruikt u geen droogbox? Leg uw hoortoestel dan altijd 's nachts met de batterijlade open.
 • Bewaar uw hoortoestellen nooit in de badkamer.
 • Doe uw hoortoestellen tijdelijk uit bij heftige transpiratie.
 • Zwem niet met uw hoortoestellen in en houd ze uit de buurt van (zee)water.
 • Plaats uw hoortoestel of oorstukje nooit in de magnetron of oven om het te laten drogen en ook niet op de verwarming. Door te grote hitte kunnen de plastic onderdelen smelten of kan het binnenwerk beschadigd raken.

4. Vertel uw audicien waar u uw hoorapparaat draagt

Als u veel in een vochtige of stoffige omgeving bent, heeft dat negatieve invloed op de werking van uw hoortoestel. Een StAr erkende audicien is de deskundige bij uitstek om u te adviseren over een passende hooroplossing voor uw (werk)omgeving, of dat nu een specifiek hoortoestel is of een beschermhoesje om uw hoorhulp te beschermen tegen vuil, vocht en zweet. Daarnaast kan het inplannen van extra professionele onderhoudsbeurten helpen de levensduur van uw hoortoestel te verlengen.

5. Vertel uw audicien over eventuele lichamelijke ongemakken

Bij sommige mensen treedt slijtage of verkleuring van het hoortoestel sneller op dan bij anderen. Bijvoorbeeld omdat u erg veel oorsmeer produceert, een vette huid heeft of veel transpireert. Aan deze ongemakken zelf kunt u niets doen, maar u kunt wél met uw audicien overleggen over de beste hooroplossing voor u. Dat kan een bepaald hoorapparaat zijn, maar ook het advies om bijvoorbeeld het oorsmeerfilter vaker te vervangen.

6. Ga regelmatig terug voor onderhoud

Uw hoortoestel gaat het langst mee als u er goed voor zorgt. Veel hiervan kunt u zelf. Maar niet alles. Laat daarom uw hoortoestel regelmatig onderhouden door uw audicien. Deze kan een dieptereiniging doen en eventueel versleten onderdeeltjes vervangen.

En hoe zit het met de accu van uw hoortoestel?

In de eerste oplaadbare hoortoestellen die jaren geleden op de markt kwamen zat een accu die u zelf kon vervangen. Daardoor was deze accu minder goed beschermd tegen vocht en vuil waardoor deze vaak vroegtijdig vervangen moest worden. Bij de huidige oplaadbare hoortoestellen zit de accu ingebouwd in een gesloten behuizing en is hij veel minder gevoelig voor vocht en vuil. Bovendien zijn de opladers van tegenwoordig slimme laders. Dat betekent dat een oplader stopt met laden als uw hoortoestel volledige geladen is. Hierdoor kan dus geen schade ontstaan aan de accu. Maar net zoals de batterij van uw telefoon, loopt de accu wel sneller leeg naarmate hij ouder wordt. Wordt dit echt vervelend, dan kan uw audicien u vertellen of het nodig is om de accu te vervangen óf dat het tijd is voor een nieuw hoortoestel.

 

 

 

 

 

 

 

Auteur