Slechter horen hoort bij ouder worden

Wat kunt u doen tegen slechthorendheid?

Wat slechter gaan horen, hoort bij het ouder worden. Toch hoeft gehoorverlies niet aan de leeftijd te liggen. Wat kunt u doen als u minder hoort dan voorheen?

Hoe vaak komt het voor?

Van de 55-plussers zegt 19 procent minder goed te kunnen horen. Maar wordt het gehoor getest, dan blijkt dat bijna de helft een gesprek niet goed kan volgen als er veel geruis op de achtergrond is.

Wat zijn de klachten?

Het gehoor neemt geleidelijk af; in het begin merkt u daar nauwelijks iets van. Het wordt lastiger om de hoge tonen te onderscheiden. Daardoor worden zachte medeklinkers (m, b, n, f, s, v, w) het eerst slecht verstaanbaar, vooral in rumoerige situaties of galmende ruimtes.

Hoort het bij het ouder worden?

Ja, het gehoor gaat op oudere leeftijd altijd achteruit. Dat kan komen door de veroudering van het gehoororgaan, eerdere blootstelling aan lawaai of eventuele ooraandoeningen in het verleden. Maar gehoorverlies hoeft niet aan de leeftijd te liggen. Bij bijvoorbeeld een zogeheten geleidingsverlies ligt het probleem in het middenoor en niet in het binnenoor, zoals bij ouderdomsslechthorendheid.

Wat als u er niets aan doet?

De ouderdomsslechthorendheid wordt geleidelijk steeds erger. De kwaliteit van leven gaat dan achteruit, vooral op sociaal gebied.

Wat kan de arts doen?

De huisarts kan bepalen in hoeverre het gehoor achteruit is gegaan en of dat door veroudering komt. Meestal is dit laatste het geval. Een hoortoestel kan dan soelaas bieden. De helft van de mensen die geen gesprek met meer dan drie personen kunnen volgen, kan dit beter als ze een hoortoestel dragen. En 90 procent heeft baat bij een hoortoestel in een-op-eengesprekken.

De huisarts kan ook controleren of er een propje oorsmeer in de gehoorgang zit en dit eruit spuiten. Heeft de slechthorendheid een andere oorzaak, zoals de ziekte van Ménière of medicijngebruik, dan kan de arts u doorverwijzen naar een audiciën, kno-arts of audiologisch centrum.

Bron(nen):

5 Comments

Door A.Hermans (niet gecontroleerd) op zo, 23-8-2015 - 13:40

Ik was jarenlang klant bij Schoonenberg en plots bleek dat ik een nieuw toestel nodig had en dat dit niet meer vergoed werd (volgens Schoonenberg) Ik ben toen naar Beter horen gegaan en die leverde mij een toestel waar door ik terug beter hoorde plus een ringleiding voor TV en Telefoon ,hetgeen alles wel werd vergoed. De eigen bijdrage van 25% moest ik wel betalen

Door han (niet gecontroleerd) op do, 22-1-2015 - 19:22

Jaren doof geweest aan mijn linker oor. 4 kiezen laten trekken. kon met 2 dagen weer, geen oorsuizen, klachten van een onwillige arm over. Waarom worden wij niet beter geinformeerd over de invloed van wortelkanaalbehandelingen op je gezondheid. Tandartsen verdienen liever aan je dan dat ze je informeren. Weston Price wist het al langer maar wij mogen het niet weten.

Door Ria Mooij (niet gecontroleerd) op do, 22-1-2015 - 10:32

Ik ben erg verkouden geweest deze winter en heb er rechts een raar oorgevoel aan over gehouden - alsof er een blokkade rechts in mijn hoofd zit met af en toe heftige klikgeluiden als ik slik. Ik heb het gevoel dat het trommelvlies "uitgerekt" is geraakt en overdadig heen en weer gaat. Mijn eigen stem echod ook anders in mijn hoofd. Huisarts heeft in oren gekeken maar zag niets en zei dat het wel weer over zal gaan. Het is nu twee maanden sinds de verkoudheid en de situatie is permanent.

Door Joke van der Ve... (niet gecontroleerd) op do, 13-3-2014 - 14:55

Als kind heel vaak oorontsteking en middenoorontsteking gehad. Op 31-jarige leeftijd heftige middenoorontsteking beide oren. Daarna geleidelijk aan doof geworden. Nu nog 35% gehoor en met dure apparaten enigszins leefbaar. Leeftijd nu 92 jaar.

Door Alwina Kroese-U... (niet gecontroleerd) op do, 13-3-2014 - 12:15

Na middenoorontsteking aan linkeroor ruim60 jaar geleden, mag geen
Oorapparaat meer in linkeroor.
Rechteroog werd ook doof, zonder aanwijsbare oorzaak, nu na ruim 40 jaar ben ik bijna doof, oorapparaat is niet voldoend, helaas, toch ben ik er blij mee, natuurlijk.