Wat kan ik doen om oorsmeer te verminderen?

oorsmeer
Getty Images

Ik heb gehoorapparaten met aangepaste oorstukjes. Daardoor moet ik iedere drie maanden mijn oren laten uitspuiten. Wat kan ik doen om oorsmeer te verminderen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Dat is een lastig en ook individueel probleem: de een maakt meer oorsmeer aan dan de ander en aanmaak van oorsmeer op zich kun je niet verminderen. Oorsmeer is nodig om de gehoorgang soepel en gezond te houden en het bevat antistoffen tegen infecties. Poets je de gehoorgang regelmatig schoon met een wattenstokje dan stimuleer je de aanmaak. En doe je het zo vaak dat je de gehoorgang echt ‘schoon’ houdt, dan heb je kans dat het gaat jeuken of dat je infecties in je gehoorgang krijgt. Probeer je de gehoorgang schoon te maken als er al veel smeer zit, dan heb je kans dat je het met een wattenstokje als een prop tegen je trommelvlies aandrukt. En helaas, oorstukjes van een gehoorapparaat drukken ook het oorsmeer naar binnen.

Er zijn wel allerlei druppels en -sprays op de markt die oorsmeerproppen zachter kunnen maken en oplossen: dat maakt het verwijderen gemakkelijker. Ik weet niet of de oorsmeer daarmee zo vloeibaar wordt dat die er vanzelf uitkomt, maar u kunt het proberen. Het oorsmeer zelf uitspuiten door de douchekop tegen uw oor aan te houden lijkt me niet gevaarlijk (als uw trommelvlies intact is, overleg eventueel met uw huisarts). Oordruppels met waterstofperoxide (3 procent) bruisen de gehoorgang doorgaans ook goed schoon.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.