Gezichtscrèmes: verschil van dag en nacht

Verzorgen, voeden en vochtinbrengen

Het klinkt heel logisch. Dagcrème gebruikt u overdag en nachtcrème smeert u 's avonds voor u naar bed gaat. Maar is het eigenlijk wel nodig om twee verschillende crèmes te gebruiken? Of kunt u net zo goed de dagcrème ook 's nachts op uw gezicht smeren?

Een gezichtscrème gebruikt u om twee redenen: om de huid te beschermen en om te zorgen dat de huid vocht vasthoudt. De dag- en nachtvariant verschillen vooral van elkaar in textuur en ingrediënten. Een dagcrème bevat meer water en is daardoor lichter van textuur. De crème trekt bij het aanbrengen snel in en voelt fris aan. Dat is ook prettig voor eventuele make up die u daarna aan wilt brengen.

Een nachtcrème bevat meer oliën en andere voedende bestanddelen om uw huid te verwennen. Deze crème is dus vetter of romiger: dat voelt u ook bij het opbrengen.

Beschermen

Overdag wordt uw huid aan allerlei schadelijke stoffen blootgesteld, zoals airconditioning, uitlaatgassen, buitenlucht en uv-stralen bijvoorbeeld. Een dagcrème bevat daarom meestal een zonnefilter (SPF). Daarnaast vindt u in een dagcrème vaak antioxidanten als vitamine E of C die beschermen tegen schadelijkheden. Soms bevat de crème ook cafeïne of 'lichtreflecterende' deeltjes voor een extra frisse stralende huid.

Herstellen

's Nachts ontspant de huid zich en herstelt deze zich. Het herstellende proces van de celdeling verloopt tijdens het slapen ook sneller. Een nachtcrème moet dit herstelproces dus vooral ondersteunen. Daarbij verliest de huid 's nachts gemiddeld een kwart liter vocht.

Een nachtcrème is dan ook rijker aan voedingsstoffen. Het bevat vaak verzorgende, voedende en vochtinbrengende of -vasthoudende ingrediënten. In sommige crèmes zitten bestanddelen tegen huidveroudering, ingrediënten met een antiseptische werking voor een onzuivere huid of verstevigende stoffen zoals collageen en elastine. Wat er daadwerkelijk in een crème zit, is afhankelijk van de doelgroep: bijvoorbeeld een droge, vette, jonge of oudere huid.  

Noodzakelijk?

Sommige mensen gebruiken hun dagcrème zowel overdag als 's nachts en in principe kan dat geen kwaad. Smeren is sowieso beter dan niets. Toch heeft het wel degelijk zin om twee verschillende crèmes te gebruiken. Een nachtcrème voedt meer dan een dagcrème. Daarbij komt je huid 's nachts dan niet onnodig in aanraking met uv-filters.

Tips

  • Kies een dag- en nachtcrème die passen bij jouw huidtype.
  • Smeer de nachtcrème niet te dik op. Als je slaapt ben je warmer dan overdag, waardoor de huid meer moeite heeft met het opnemen van de crème.
  • Breng zowel de dag- als nachtcrème pas aan nadat je de huid goed hebt gereinigd. Door te reinigen zorg je dat de werkzame stoffen uit de crème beter door de huid worden opgenomen.

3 Comments

Door petra (niet gecontroleerd) op zo, 29-6-2014 - 12:53

Ik gebruik voor dag en nacht dezelfde créme. Ik was mijn gezicht 'smorgens met heet water en smeer er direct créme op, en dit herhaal ik s'avonds. Door warmte gaan de poriën open en nemen de créme voldoende op. Créme met olijfolie is voor mij dé créme. Vrienden nemen hem mee uit Griekenland!

Door Anna (niet gecontroleerd) op wo, 5-2-2014 - 14:20

Eens met bovenstaande comment, een aparte crème voor dag en nacht is zeker niet nodig! Daarnaast verschillen de crèmes heel erg per merk, dus kun je er überhaupt geen algemene uitspraken over doen. Wat belangrijk is, is dat de ingrediënten in een crème niet irriteren. En je kunt beter apart een zonnebrand crème en een hydraterende créme gebruiken, dan een dagcreme met een zonnefilter er al in.

Door Jenny (niet gecontroleerd) op di, 4-2-2014 - 16:08

Volgens cosmetisch arts Jetske Ultee: "Een aparte nachtcrème niet nodig. Wat overdag een goede crème voor je huid is, is dit ‘s nachts ook. Wat betreft de formulatie van de crèmes bestaat er geen onderscheid. Het enige verschil tussen een dag- en nachtcrème is dat er een zonnefactor toegevoegd is aan de dagcrème, iets wat voor de nachtcrème niet nodig is."

Belangrijker zou zijn dat er geen irriterende en/of schadelijke stoffen zoals sommige zonnefilters en parfum en alcohol in de creme zitten.

Zie eventueel www.jetskeultee.nl