Wat is uw huidtype?

Kies de juiste verzorging

Getty Images

Een frisse teint en een stralende huid. Dat willen we allemaal wel. Maar er is niet één manier om dat te bereiken. Het ligt maar net aan het huidtype wat de beste gezichtsverzorging is. We zetten de belangrijkste huidtypen en werkstoffen op een rijtje.

Huidverzorgingsproducten helpen een gezonde huid gezond te houden en geven een vermoeide huid of een huid met een verminderde conditie een duwtje in de goede richting.[ITEMADVERTORIAL]

Normale huid

Een 'normale' huid is eerder uitzondering dan regel. Maar is de huid normaal, dan heeft u niet meer nodig dan een simpel verzorgingsproduct. U herkent dit huidtype aan de fijne poriën op de wangen en de iets grovere poriën op het voorhoofd, de neus en kin. Er is net voldoende talg om de huid zacht en soepel te houden.

Verzorging van de normale huid: kies een product dat het vochtgehalte van de huid op niveau houdt, en beschermt tegen schadelijke uv-straling, luchtvervuiling en uitdrogende weersinvloeden. De 25 jaar gepasseerd? Kies dan een crème die ingrediënten bevat tegen huidveroudering.

Droge huid

Voelt de huid vaak trekkerig en oncomfortabel aan (vooral na bad of douche), dan is er een goede kans dat de huid droog is: vetarm en daardoor vochtarm. De poriën zijn nauwelijks zichtbaar en minuscuul klein. Een droge huid kampt met een tekort aan lipiden (vetten), doordat de talgkliertjes minder actief zijn. Hierdoor is de huid vaak gevoelig en vochtarm. Talg houdt de huid namelijk niet alleen soepel, het is ook onderdeel van de natuurlijke beschermlaag van de huid. Die beschermlaag gaat de verdamping van vocht uit de huid tegen.

Verzorging van de droge huid: de droge huid vraagt om een intensieve verzorging met producten die de ontbrekende lipiden aanvullen en die vochtbindende ingrediënten (zoals hyaluronzuur) bevatten. Daarmee heffen ze het vochttekort op. Voor dit veeleisende huidtype is het gebruik van alleen een dagcrème onvoldoende. Een nachtcrème houdt de huid 's nachts lekker soepel en is voor de droge huid een echte aanrader. Omdat een droge huid snel fijne rimpeltjes vertoont, zijn verzorgingsproducten met anti-rimpel-ingrediënten geen overbode luxe.

Vette huid

Dit huidtype komt veel voor bij jongeren. In de puberteit, als hormonen geest én lichaam domineren, komt de talgproductie sterk op gang. Vaak zorgt dit voor een overvloed aan talg. Hierdoor ontstaat een vette huid die nooit droog of trekkerig aanvoelt, maar juist glimt.

Verzorging van de vette huid: het teveel aan talg kan de talguitgangen verstoppen en mee-eters en puistjes veroorzaken. Een goede reiniging is voor ieder huidtype belangrijk, maar de vette huid kan er werkelijk van opknappen. Was het gezicht twee keer per dag met een mild, vetarm en huidzuiverend product zoals een facewash of wasgel. Gebruik vervolgens een vetarm, vochtverzorgend (hydraterend) product, dat het glimmen van de huid tegengaat.

Gecombineerde huid

Dit is in feite een 'normale' huid, maar het voorhoofd, de neus en kin vertonen grovere poriën en zijn dus wat vetter.

Verzorging van de gecombineerde huid: een hydraterend, beschermend product voor overdag, eventueel aangevuld met een voedende nachtcrème. Vertoont de huid de eerste tekenen van veroudering: kies een verzorging met bestanddelen die het verouderingsproces vertragen.

Gevoelige huid

Een gevoelige huid is eigenlijk geen huidtype. De huid kan vet of droog zijn en toch gevoelig zijn geworden. De droge huid is echter eerder gevoelig dan de vette. Doordat het beschermlaagje is aangetast, droogt de huid uit en voelt ze geïrriteerd aan en wordt ze gevoeliger voor van alles en nog wat. Voor weersinvloeden bijvoorbeeld, maar ook voor bestanddelen in cosmetica.

Verzorging van de gevoelige huid: een gevoelige huid vraagt om een 'zachte' aanpak en dus om milde, op dit huidtype afgestemde verzorgingsproducten. Omdat bepaalde geur- en kleurstoffen in cosmetische producten de huid kunnen prikkelen, worden die in producten voor de gevoelige huid weggelaten of aangepast. Vaak zijn dit soort producten te herkennen aan de woorden ‘hypo-allergeen’ of ‘dermatologisch getest’ of ‘zonder parfum’. Maar ook al staat dat op de verpakking, de huid kan er nog steeds overgevoelig op reageren.
 

Auteur