Droge huid in de overgang

Pas uw verzorgingsritueel aan

Getty Images

Een schrale, trekkerige huid, die soms schilfertjes vertoont en jeukt, hoort dat nu ook al bij de overgang? Ja helaas, ook een droge huid kan veroorzaakt worden door de hormonale veranderingen in de overgang. Gelukkig kunt u het nodige doen om de huid zacht en soepel te houden.

Ergens tussen de 40 en 58 komen de meeste vrouwen in de overgang. Er worden geen nieuwe eitjes meer aangemaakt, de menstruatie blijft uit en van het hormoon oestrogeen wordt steeds minder geproduceerd. [ITEMADVERTORIAL]
Oestrogeen is verantwoordelijk voor een heleboel dingen in het vrouwenlichaam. Het zorgt er onder andere voor dat meisjes in de puberteit uitgroeien tot vrouw en het helpt het hart gezond en de botten sterk te houden. Maar het is ook verantwoordelijk voor het stimuleren van de productie van collageen (eiwitten die de huid stevig houden) en lipiden (vetten die de huid soepel houden). Door het gebrek aan vetten kan de huid droog en trekkerig worden en kan hij gaan schilferen en jeuken.

Vochthuishouding

Doordat de huid minder vetten bevat, is hij slechter in staat om vocht vast te houden. Een een vochtarme huid is een droge huid. Dit is te merken op de ellebogen, maar ook op de wangen, en soms ook op de kin en het voorhoofd. Zelfs de rug, armen, benen, handen en nagels kunnen droog en bros worden. Bij sommige vrouwen beginnen deze veranderingen al in de perimenopauze, de fase vóór de werkelijke overgang begint. En het slechte nieuws is: deze veranderingen zijn blijvend.

Verzorging van de droge huid

Het goede nieuws is dat u de verzorging van de huid zelf in de hand heeft en daarmee het vet- en vochttekort kunt oplossen. Let daarom op de volgende zaken:

  • Eet genoeg essentiële vetzuren. Die zitten onder andere in vette vis, noten en plantaardige oliën. Die vetzuren helpen de huid gehydrateerd te houden. Drink veel water en niet te veel alcohol. Ook roken kan de huid uitdrogen.
  • Gebruik een product met een uv-filter (SPF 15 of hoger). Zelfs met bewolkt weer kan het gehalte uv-straling nog vrij hoog zijn. Dit kan de huid ook uitdrogen.
  • Stop met heet douchen en baden. Heet water tast het beschermende laagje op de huid aan, waardoor er meer vocht uit de huid kan ontsnappen.
  • Wees voorzichtig met zeep. Zeep tast net als het heet water de beschermlaag op de huid aan. Was hooguit de voeten, handen en oksels met zeep. Ook zijn er douche- en badproducten die geen echte zeep bevatten: die zijn wel geschikt voor de droge huid.
  • Een andere optie is om een douche- of badolie te gebruiken. Die laten een laagje beschermend vet op de huid achter.
  • Wrijf de huid niet droog, maar dep. Zorg ervoor dat de handdoeken schoon zijn en geen zeepresten bevatten die de huid kunnen irriteren.
  • Gebruik na het douchen een rijke bodycream naar keuze. De meeste producten bevatten voldoende vetten, dus u hoeft niet per se diep in de buidel te tasten.
  • Voor de gezichtshuid kunt u het best producten gebruiken die goed hydrateren. Om te zorgen dat de crème goed intrekt, kunt u eerst een milde scrub gebruiken.
  • Ook bewegen kan helpen, hierdoor wordt de huid beter voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. En een huid met een goede conditie zal minder snel uitdrogen.

Wanneer u met al deze maatregelen toch nog last blijft houden van een extreem droge huid, kan er sprake zijn van een ander huidprobleem: ga dan naar de huisarts.