Wat kan ik gebruiken tegen smetplekken?

Vrouw op balkon aan het tuinieren
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers gaf antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: wat kan ik gebruiken tegen smetplekken?

Smetplekken ontstaan meestal op warme, broeierige plekken zoals in huidplooien. De huid wordt daar vochtig en gaat tegen elkaar schuren, zodat irritatie ontstaat. Met een beetje pech komt er een gist of schimmel bij, waardoor de plekken gaan ontsteken en je nog meer jeuk of pijn krijgt. Door de huid goed droog te houden kun je problemen voorkomen.

Een beetje een ouderwets maar effectief hulpmiddel is Engels pluksel: verbandmateriaal dat bedoeld is om huid-op-huidcontact te voorkomen en overmatige transparantie op te nemen. Smeren met zinkoxidesmeersel kan ook. Zinkoxide heeft een indrogende werking en beschermt de huid. Als de huid geïnfecteerd is, kun je een antischimmelcrème gebruiken. Gebruik bij smetplekken in ieder geval géén zalf of vette crème. Die houden het vocht in de huid vast en werken dus averechts.

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys


Sonja Keizers was apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordde ze lezersvragen over medicijnen.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine