Al je groente en fruit moet je grondig wassen onder stromend water

Hoe vaak moet je groente wassen, onder andere in verband met bestrijdingsmiddelen die erop zitten? En moet je biologische groenten ook wassen?
Mary Stottelaar, diëtist bij Puur Gezond:
Groenten afspoelen onder stromend water is een gezonde gewoonte. Vooral omdat op groenten restjes zand kunnen zitten en ziekteverwekkers als bacteriën en schimmels. Die bacteriën gaan vaak dood als je groente verhit, maar sommige groenten eet je rauw. Resten van bestrijdingsmiddelen was je er voor een deel af, maar sommige dringen via de schil ook door in de groenten zelf. Gelukkig zijn er strenge regels voor wat er aan resten in groenten mag zitten en daarop wordt ook gecontroleerd. De restjes die er soms toch nog zijn, vormen geen gevaar voor je gezondheid. Wil je zeker weten dat je ze niet binnenkrijgt, dan kun je voor biologische groenten kiezen. Daarbij zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Maar je moet ze wel wassen, want ook hierop kunnen restjes zand en ziekteverwekkende bacteriën zitten.
Wilt u ook een vraag stellen?
Huisarts Rutger Verhoeff en een wisselend panel van deskundigen beantwoorden vragen voor Plus Magazine. Stel uw vraag hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal een van onze experts deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.
Een andere versie van dit artikel verscheen eerder in Plus Gezond september 2025. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.
- Plus Magazine