Droog deze stoffen niet buiten aan de waslijn

Bescherm je kleding: voorkom verkleuring door de zon

Was buiten drogen
Getty Images

Het drogen van kleding in de zon is een makkelijke en energiezuinige manier. Maar niet alle stoffen zijn hier geschikt voor. Het is belangrijk om rekening te houden met de gevoeligheid van bepaalde materialen.

Hierbij handige tips om je favoriete kledingstukken en stoffen mooi te houden en te voorkomen dat ze vervagen of verbleken.

Welke stoffen zijn minder geschikt om buiten in de zon te drogen?

1. Zijde

Zijde is een prachtige, natuurlijke vezel die een luxueuze uitstraling heeft. Om de glans en kleur van zijden kledingstukken te behouden, is het raadzaam om ze binnen te drogen of in de schaduw te hangen. Zonlicht kan namelijk zorgen voor verkleuring en verminderde glans.

2. Wol

Wollen kledingstukken zijn geliefd om hun warmte en comfort, maar ze kunnen vervagen als ze te lang worden blootgesteld aan UV-stralen. Kies ervoor om je wollen items op een koele, schaduwrijke plek te laten drogen om hun kleuren levendig te houden.

3. Fluweel

Het weelderige gevoel van fluweel kan snel vervagen als het wordt blootgesteld aan de zon. Bescherm de rijke kleur en textuur van fluwelen stoffen door ze binnen te drogen of op een schaduwrijke plek op te hangen.

4. Kant

Fijn kantwerk voegt een vleugje elegantie toe aan kleding en accessoires. Om ervoor te zorgen dat het kantwerk niet verzwakt of verkleurt, is het verstandig om het te drogen op een plaats waar het beschermd is tegen direct zonlicht.

5. Linnen

Linnen is licht en ademend, maar het kan verkleuren en zijn vezelsterkte verliezen als het te lang wordt blootgesteld aan de zon. Kies voor een droge, schaduwrijke plek om je linnen kleding op te hangen.

6. Kunstmatige vezels

Synthetische stoffen zoals polyester en nylon kunnen vervagen en verkleuren onder invloed van UV-stralen. Bescherm de levendige kleuren van deze stoffen door ze binnen te drogen of op een schaduwrijke plek te plaatsen.

7. Donkergekleurde stoffen

Donkere stoffen zijn over het algemeen beter bestand tegen verbleken dan lichte stoffen, maar ze kunnen nog steeds vervagen bij langdurige blootstelling aan de zon. Kies voor een beschutte drooglocatie om de intense kleur te behouden.

8. Bedrukte stoffen

Stoffen met prints en patronen kunnen hun levendigheid verliezen als ze worden blootgesteld aan direct zonlicht. Voorkom vervaging van het ontwerp door ze te drogen op een plek waar ze worden beschermd tegen de zon.

Welke stoffen zijn wel geschikt om buiten in de zon te drogen?

Natuurlijke vezels zoals katoen, bieden een uitstekende weerstand tegen verkleuring bij blootstelling aan de zon. Denim, sportkleding en zwemkleding zijn ook bestand tegen direct zonlicht. Bovendien behouden speciaal behandelde buitenstoffen zoals meubelbekleding, en vezels zoals bamboe en acryl hun kwaliteit en kleur onder invloed van zonlicht.

Door gebruik te maken van deze tips zorg je ervoor dat je favoriete kledingstukken en stoffen hun kleur behouden en er als nieuw blijven uitzien, zelfs na vele wasbeurten.

Auteur