Muf wasgoed? Zo ruikt jouw favoriete trui weer heerlijk fris

Muf wasgoed
Getty Images

We houden er natuurlijk allemaal van: heerlijk schoon gewassen lakens en kleren. Maar wat als je beddengoed en favoriete trui niet de frisse geur hebben die je gewend bent? Dat ze uit de was komen met een muffe geur? Zo laat je muf wasgoed weer fris ruiken.

Hoe ontstaat de muffe geur?

De belangrijkste oorzaak van muf wasgoed is vetluis. Vetluis is een zeepbacterie die zich ontwikkelt in een warme en vochtige omgeving. Hij kan zich dus een heerlijk nestje vormen in het zeepbakje en de trommel van jouw wasmachine, wat zorgt voor een onaangename geur aan je schone wasgoed.

Ook kan het liggen aan de manier waarop je je vuile was bewaard. Hang bezwete kleren altijd eerst uit voordat je ze in de wasmand gooit, hetzelfde geldt voor natte handdoeken. Wasgoed dat vochtig is kan namelijk een bron vormen voor schimmels en bacteriën. Wacht om deze reden ook nooit te lang met je gewassen kleding uit de wasmachine halen, brandschone was kan namelijk ook erg gaan stinken. Haal dus na de wasbeurt zo snel mogelijk je schone wasgoed uit je wasmachine, zodat het zijn heerlijke frisse geur behoud.

Wat te doen tegen de muffe geur?

Als je ondanks het goed bewaren van je vuile wasgoed toch nog een muffe geur hebt in je schone was, dan is je wasmachine klaar voor een opfrisbeurtje. Om je wasmachine goed te onderhouden kun je dit één keer per maand doen. Zo ga je te werk:

1.    Draai een kookwas
Een kookwas houdt in dat je je wasmachine laat draaien op 90 à 95 graden, zonder wasgoed natuurlijk. Je kunt ervoor kiezen om hier een scheut azijn bij te doen, doe dit dan in de wasmiddellade. Je kunt ook een half kopje soda in de wastrommel gooien, maar nooit samen met azijn. Beide opties zorgen ervoor dat je wasmachine weer vet-, vuil- en kalkvrij wordt en je wasgoed terug heerlijk schoon ruikt.

2.    Reinig de losse onderdelen regelmatig
Vergeet naast de trommel niet dat bacteriën zich ook kunnen ophopen in de deur, het rubber in de deuropening, de wasmiddellade, het filter en het zeefje in de watertoevoer. Haal daarom regelmatig een vochtige doek over de deur en het rubber in de deuropening. De wasmiddellade kun je eruit halen en met water afspoelen onder de kraan, hier kan namelijk ook stank ontstaan door de zeepresten. Controleer ook regelmatig het filter van de wasmachine. Hier kan namelijk vuil in gaan ophopen, wat kan leiden tot verstoppingen in de watertoevoer. Haal de filter eruit en vergeet ook niet de binnenkant schoon te maken met een vochtige doek. 

Als laatste een klusje dat eens in het halfjaar uitgevoerd kan worden, namelijk het reinigen van het zeefje in de watertoevoer. Het zeefje zit bij de aansluiting van je wasmachine op de kraan. Vergeet niet de kraan dicht te draaien en maak voorzichtig de waterslang los, leg voor de zekerheid een handdoek eronder. Voor het reinigen van het zeefje staan er instructies in de gebruiksaanwijzing van je wasmachine. 

3.    Na het wassen de deur en lade open laten
Om te voorkomen dat bacteriën zich kunnen ophopen in je wasmachine moet je zorgen dat je alles goed laat drogen. Laat daarom na het wassen je wasmachine deur open staan en zet ook de wasmiddellade even open.

Bron: Expert, BNNVARA, Dewitgoedoutlet

Auteur