Stelling: Ik doe de afwas nog altijd met de hand

Afwas
Getty Images

Afwassen met de hand is energiezuiniger dan de vuile vaat in de vaatwasser zetten. Toch hebben de meeste mensen tegenwoordig een vaatwasser. U ook?

Ruim driekwart van de Nederlanders beschikt over een vaatwasmachine. Ideaal, maar het gezellige samenzijn in de keuken verdwijnt. Dat was vroeger in onze jeugd wel anders. Toen deed iedereen de afwas met de hand. Meestal in koude, onverwarmde keukentjes met een granieten aanrecht. Een hoog opgestapelde, vervaarlijk balancerende vuile vaat, een teiltje met een gloeiend heet sopje, een afwasborstel, een theedoek. Als kind moest je je moeder helpen met afdrogen, maar een geliefd klusje was het niet. Je had er steevast ruzie over met je broers en zussen en verzon van alles om eronderuit te komen: huiswerk, de hond uitlaten, je kamer opruimen. Soms lukte de list, maar meestal niet. 

En nu? Bent u blij met uw vaatwasser en dolgelukkig dat het teiltje voorgoed verleden tijd is? Of bent u verknocht aan uw handen in het water en de afwas in een oogwenk zelf wegwerken? Eenpersoonshuishoudens zijn het slechts bedeeld, als het om afwasmachines gaat. Gemiddeld heeft nog niet de helft van de alleenwonenden een vaatwasser. Een ook boven de 65 neemt het aantal vaatwassers snel af: 67 procent van de 65-plussers heeft een afwasmachine staan en gebruikt die grofweg één keer in de drie dagen. En u? 

Stelling: Ik doe de afwas nog altijd met de hand

Keuzen
Auteur 
  • Lenny Langerveld 
  • Bram Hiemstra

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

1x in de week met de vaatwasser. Dan gaat er meteen een gedeelte van het gasstel in.

Soms zijn er dingetjes die ik even met de hand doe. De rest gaat in de vaatwasser die c.a. 1 keer in de week gebruikt wordt.
Warm water kost veel energie.
Ben alleen staand.

De laatse tijd doe ik de afwas wel heel vaak met de hand.
We zijn met z'n tweeën en ik moet toch een sopje maken om de kookplaat en het aanrecht schoon te maken en soms bepaalde pannen. Dus dacht ik kan ik dat kleine beetje afwas ook wel met de hand doen. meestal heb ik er wel de tijd voor.
Af en toe gaat de vaatwasser aan, vooral om de geurtjes.
En als we visite of de kinderen hebben, dan draait ook de vaatwasser wel.

Ik was af in een teiltje met heerlijk warm water. dat is heerlijk voor mijn artrose in mijn handen, zo heb ik er minder last van

Glazen blijven we altijd met de handafwas doen.Ook onze glazenpannendeksels.
We zijn samen .Draaien vaak maar 1 x 3 dagen.Met visite wassen we vaak de rest met de hand af!Zo houd je een opgeruimd aanrecht!

zou 1 keer per drie dag niet voordeliger zijn dan elke dag met de hand,
En altijd een opgeruimd aanrecht?

Ik doe de afwas altijd met de hand
Ik heb geen afwasmachine

Ik gebruik hem minimaal , Als ik alleen ben spoel ik soms beker en kopje even om. Het waterverbruik is bij mij minder met de vaatwasser dan steeds op de hand afwassen

fluitje van een cent als je huishouden uit twee personen bestaat.

Wij doen het nog altijd met de hand, geen investering voor een vaatwasser, kost geen stroom en veel minder water en is nog gezellig ook.