Stelling: Ik doe de afwas nog altijd met de hand

Afwas
Getty Images

Afwassen met de hand is energiezuiniger dan de vuile vaat in de vaatwasser zetten. Toch hebben de meeste mensen tegenwoordig een vaatwasser. U ook?

Ruim driekwart van de Nederlanders beschikt over een vaatwasmachine. Ideaal, maar het gezellige samenzijn in de keuken verdwijnt. Dat was vroeger in onze jeugd wel anders. Toen deed iedereen de afwas met de hand. Meestal in koude, onverwarmde keukentjes met een granieten aanrecht. Een hoog opgestapelde, vervaarlijk balancerende vuile vaat, een teiltje met een gloeiend heet sopje, een afwasborstel, een theedoek. Als kind moest je je moeder helpen met afdrogen, maar een geliefd klusje was het niet. Je had er steevast ruzie over met je broers en zussen en verzon van alles om eronderuit te komen: huiswerk, de hond uitlaten, je kamer opruimen. Soms lukte de list, maar meestal niet. 

En nu? Bent u blij met uw vaatwasser en dolgelukkig dat het teiltje voorgoed verleden tijd is? Of bent u verknocht aan uw handen in het water en de afwas in een oogwenk zelf wegwerken? Eenpersoonshuishoudens zijn het slechts bedeeld, als het om afwasmachines gaat. Gemiddeld heeft nog niet de helft van de alleenwonenden een vaatwasser. Een ook boven de 65 neemt het aantal vaatwassers snel af: 67 procent van de 65-plussers heeft een afwasmachine staan en gebruikt die grofweg één keer in de drie dagen. En u? 

Stelling: Ik doe de afwas nog altijd met de hand

Keuzen
Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Simpel : ik ben alleen.

opgespaart met meerdere eetmomemten en heel kort voorspoelen dachten we het goedkoops uit te zijn.

Heerlijk met de hand de afwas doen. Daarna je gasfornuis en
Branders schoonmaken. Ook de afzuigkap kan je meenemen.

het in- en uituimen van de droger neemt nogal wat tijd, bovenden is maar zelden alle vaat goed schoon, na-controle en opnieuws afwassen nemen ook veel tijd.

Ik heb mijn hele leven al met de hand afgewassen, dus ik weet niet beter, en ik heb een hele hoop water uitgespaard.

ik woon in een seniorenwoning waarvan de keuken aan de kleine kant is ,dus geen ruimte voor een afwasmachine.
en omdat ik alleen woon heb je ook niet zo'n grote afwas.

Nee, ik heb geen vaatwasser. Niet nodig met 2 personen en ook geen plaats in mijn 5 m2 keukentje. Ook geen fornuis, om dezelfde reden. 2 pits inductiekookplaat bovenop de tafelmodelkoelkast en een combimagnetron aan de wand.De vriezer staat boven op een slaapkamer.

Nooit een afwasmachine gehad, en geen nodig ook. Ik mis er niks aan. We zijn (al 39 jaar) met z'n tweeën. Vroeger thuis ook idd altijd met de hand afgewassen, in een groot gezin. Om de beurt.

mijn vaatwasser gaf al vóór corona problemen en is al die tijd niet meer in gebruik! ik moest ook teveel serviesgoed missen en er te vaak weer wat uitpakken om alsnog met de hand af te wassen. haal nu onder het koken alvast wat gebruikte spullen door 'n teiltje met sop. ik kan door het "opgehokt" hebben gezeten en veel te weinig en eenzijdige beweging nu heel slecht staan, maar tòch gewoon radio aan en gáán! 📻 🎶

1x in de week met de vaatwasser. Dan gaat er meteen een gedeelte van het gasstel in.