Winters weer zonder koortslip

Voorkom lipblaasjes op wintersport

Getty Images

Lippen zijn het hele jaar gevoelig voor invloeden van buitenaf. Maar bij schraal weer of strenge vrieskou is het extra oppassen geblazen. Dan steekt de koortslip namelijk graag de kop op. Hoe voorkomt u dat u straks op ijsbaan of Zwitserse alp met lipblaasjes kampt?

Een koortslip, oftewel herpes labialis, wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Als u hier ooit mee besmet bent, blijft dit virus in het lichaam aanwezig. Het steekt vervolgens de kop op wanneer u een verminderde weerstand heeft. Dat kan bij ziekte zijn, maar ook bij schraal weer of juist felle zon.

Lippen zijn erg gevoelig voor invloeden van buitenaf. Gesprongen, uitgedroogde en schrale lippen zijn sowieso al geen pretje, maar als daar nog een koortslip bij komt, wordt het allemaal extra pijnlijk. 80 tot 90 procent van de mensen draagt het herpes simplex virus bij zich. Ongeveer  40 procent van hen krijgt ook daadwerkelijk een koortslip. Meestal een keer of drie per jaar.

Hoe ziet het eruit?
Zoals gezegd wordt het herpes simplex virus actief wanneer uw lichaamsweerstand verminderd is. U voelt het aankomen door een kloppend, pijnlijk en branderig gevoel. Zo'n koortslip uit zich door middel van kleine, doorzichtige met vocht gevulde blaasjes op de lip en soms ook rond de neus. Na het openbarsten vormen zich kleine korstjes en kloofjes door het indrogen van de blaasjes. Het duurt ongeveer een week tot tien dagen voordat de huid helemaal genezen is. Littekens houdt u er over het algemeen niet aan over, tenzij er aan de korstjes is gekrabt. 

Voorkomen
Aan zee, op het water en in de sneeuw zijn uw lippen extra kwetsbaar door de sterkere reflectie van de zonnestralen. Een flinke dosis UV-straling kan uw afweer bovendien tijdelijk verminderen. Hierdoor krijgen onderdrukte infecties een kans. Dit verklaart waarom zoveel mensen bijvoorbeeld tijdens de wintersport last krijgen van een koortslip. Het is daarom belangrijk ze in deze omstandigheden extra in te smeren met een lipbalsem. Uiteraard heeft een stick of crème met zonnefilter hierbij de voorkeur. Gebruik op wintersport altijd een stick die speciaal voor dat doel ontwikkeld is, deze blijft in de kou goed smeerbaar en kan niet bevriezen.

Zorg bovendien voor voldoende weerstand: neem voldoende (nacht)rust, rook niet, eet gezond en sport regelmatig.

Toch een koortslip?
Zodra u een koortslip voelt aankomen, is het verstandig om met een anti-koortslipmiddel aan de slag te gaan. Er zijn bij drogist en apotheek verschillende middelen verkrigbaar, meestal op basis van aciclovir of penciclovir. Dit moet dagelijks meerdere keren worden aangebracht. Zijn de blaasjes al doorgekomen, dan kunt u ze helpen indrogen met bijvoorbeeld zinkzalf. Daarna is het van belang de lippen soepel te houden met een lippenbalsem.

Auteur