Cultuurtip: Het Bossche Theaterfestival

’s-Hertogenbosch is altijd wel een bezoekje waard met z’n middeleeuwse stadscentrum, de eeuwenoude ondergrondse rivier de Binnendieze en Sint-Janskathedraal, maar tot en met 11 augustus is er voor bezoekers een bonus: het Theaterfestival Boulevard.

Onder de kastanjebomen

Festivalhart is de Parade, het befaamde plein onder de kastanjebomen, aan de voet van de Sint-Janskathedraal. Je kunt er gezellig zitten en wat eten en drinken bij de restaurants en foodtrucks. In tentjes en in de openlucht is er internationaal straattheater te zien en livemuziek te beluisteren.

Grotere voorstellingen zijn door de hele stad te vinden: binnen en buiten, op (tijdelijke) podia, in musea, in de openbare ruimte en op bijzondere locaties als natuurgebieden, winkels, leegstaande panden, op het dak of in het café. Ze zijn vaak vanaf het centrale festivalplein te bereiken met speciale bussen.

Uit alle windstreken

De podiumkunstenaars komen uit alle windstreken. Traditiegetrouw brengt Boulevard veel voorstellingen uit Nederland en Vlaanderen, maar er zijn ook producties uit onder meer Canada, Libanon, Italië, Engeland en Zwitserland.

Dagblad Trouw recenseerde vorig jaar over Theaterfestival Boulevard: “Het lijdt geen twijfel: het Bossche Theaterfestival Boulevard ontwikkelt zich tot het meest prikkelende, veelzijdige en gezellige theaterfestival van Nederland. Nu was het festival altijd al gezellig, maar de afgelopen jaren is het festival verder uitgegroeid, zowel in de diepte als in de breedte.”

Het programma vindt u hier.

Foto VVV Den Bosch en Karin Jonkers