Cultuurtip: Het wassende water

Fotojournalist en filmmaker Kadir van Lohuizen reisde heel de wereld af naar plekken die door de stijgende zeespiegel worden bedreigd. Op dit moment is op twee plekken in Nederland werk van hem te zien, dat de gevolgen van de opwarming van de aarde belicht.

Smeltend ijs

In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is tot en met 10 mei de tentoonstelling ‘Rijzend Water’ te zien. En in KAF in Almere opent op 25 januari de tentoonstelling ‘Hoogtij(d)’ (ook te zien tot 10 mei). Van Lohuizen reisde onder andere naar Groenland, Miami, New York, Jakarta, Bangladesh, Panama en het Verenigd Koninkrijk om de impact van de waterstijging te onderzoeken en in beeld te brengen. Ook maakte hij foto’s in Nederland.

Van Lohuizen reisde de laatste jaren ook meermaals naar het Noordpoolgebied, waar de klimaatverandering het meest zichtbaar is door smeltend ijs. Van Lohuizen: “Er is nu al niet veel meer over van de bevroren Noordpool. Er is zelfs al diverse keren met een ijsbreker naar de magnetische noordpool gevaren. Dat was honderd jaar geleden uitgesloten. We hebben zoiets van ‘ja dat is nog heel ver weg’  of ‘goh, dan smelt de Noordpool’, maar ik denk niet dat heel veel mensen beseffen hoeveel impact dit gaat hebben. Het is wel onze airconditioning. Het witte ijs reflecteert het zonlicht, op het moment dat dit verdwijnt warmt alles nog sneller op, dat rolt door en heeft effect op elkaar.”

Meer informatie: www.hetscheepvaartmuseum.nl en www.kaf.nl

Prijswinnaar

Van Lohuizen is fotojournalist en meervoudig winnaar van World Press Photo-prijzen en van de Zilveren Camera. Hij deed onder meer verslag van conflicten, legde migratiestromen in het gehele Amerikaanse continent vast en volgde diamanten van de mijnen in Congo naar de winkels in New York. Hij geeft regelmatig lezingen, is fotografiedocent en woont in Amsterdam.

Foto: Kadir van Lohuizen, Terschelling