Cultuurtip: nostalgisch boodschappen doen

Edah Museum
Nederland

Vroeger was lang niet alles beter, maar de dagelijkse boodschappen doen was wel gezelliger. Wie de zelfscan-kassa kan missen als kiespijn, kan bij de volgende kruideniersmusea weer even terug in de tijd. ‘Eén goedenmiddag, waarmee kan ik u van dienst zijn?’

1. Kruideniersmuseum Utrecht

Het voormalige Museum Betje Boerhave in de Utrechtse binnenstad is vorig jaar gerenoveerd, verplaatst en omgedoopt tot het Kruideniersmuseum. Het bestaat uit een kruidenierswinkel die gedetailleerd nagebouwd is, zodat je meteen het gevoel krijgt het verleden binnen te stappen, en uit tentoonstellingsruimtes met vitrines waar pronkstukken van vroeger uitgestald zijn zoals fraaie weegschalen en kassa’s. De kruidenierswaren en lekkernijen in de winkel zijn bovendien te koop. Open van dinsdag t/m zaterdag van 12.30 tot 16.30 uur. Adres: Hoogstraat 10.

Kruideniersmusuem Utrecht
Nederland

2. EDAH-Museum

Aan de hand van de historie van het oer-Helmondse kruideniersbedrijf EDAH ga je in het museum terug naar de vorige eeuw, toen het bedrijf nog tot de grootste grootgrutters van Nederland behoorde. Het museum leidt je niet alleen rond door de levensmiddelenwinkeltjes van toen maar laat ook zien hoe het er achter de schermen aan toe ging. Het EDAH-Museum is gevestigd in Loods20 aan de Binnen Parallelweg 2 in Helmond, waar ook het Draaiorgelmuseum en het Helmondse Accordeonmuseum gevestigd zijn. Open op vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur en op de eerste zondag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur. Entree €5 incl. consumptie.

Edah Museum
Nederland

3. Museum De Grutterswinkel

De schappen in De Grutterswinkel in Leeuwarden staan vol met voorraadblikken en producten van vroeger zoals kachelpoets, Vim, erwten en bonen en ouderwetse snoepjes, dropjes en koekjes. En het is nog te koop ook. Voor een kopje koffie of thee met echte Fryske Dúmkes kun je terecht in het Koffielokaal. Op de bovenverdieping is een expositie over de geschiedenis van het kruideniersbedrijf en beneden bevindt zich een vier eeuwen oude wijnkelder. Adres: Nieuwesteeg 5, op nog geen vijf minuten lopen van het treinstation. Open vanaf 4 april van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Om alvast in de stemming te komen:

Auteur