De boeiende musea boven Amsterdam

Stoomtram medemblik
Holland Boven Amsterdam

In Holland boven Amsterdam wemelt het van de culturele hoogtepunten! Vijf boeiende musea die u een keer bezocht moet hebben.

Museum van de Twintigste Eeuw, Hoorn

Hoewel u soms verbaasd bent over wat er allemaal is veranderd in de twintigste eeuw, zult u ook veel herkennen. Die oude woonkamer doet denken aan de kamer van oma. Op die bromfiets heeft vader jaren rondgereden. Met dit speelgoed speelde ik vroeger ook en die radio stond bij ons thuis!

Het Museum van de Twintigste Eeuw is een waar feest der herkenning. U ontdekt leuke voorwerpen van vroeger, maar leert ook over armoede, hard en lang werken en eenvoudige woonomstandigheden. Jong en oud herkent zaken in dit museum. Voor de één is dat het constructiespeelgoed Meccano, voor de ander de oranje emaille potten en pannen. De eerste spelcomputer met Pong of de oude videorecorder met pianotoetsen misschien. Voor alle bezoekers zijn er herkenbare nostalgische objecten te bekijken. Vaak in een treffende opstelling als een oude klaslokaal, een winkel of een keukeninterieur.

Het museum toont in een groot aantal vaste opstellingen de vele ontwikkelingen in de twintigste eeuw, maar heeft in drie zalen ook steeds wisselende exposities. Op de site van het museum, www.museumhoorn.nl, treft u het meest actuele aanbod van activiteiten en tentoonstellingen aan.

Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij, Medemblik

Volgens velen is er maar ééntje het lekkerste museum van Nederland! De sfeer van vroeger met de geur van verse koek. Levendig en gastvrij voor jong en oud. Dat is het Bakkerijmuseum in Medemblik. Bij binnenkomst klingelt de deurbel en zet u meteen een stap terug in de tijd; hier worden de schitterende historische voorwerpen werkend gepresenteerd. Naast de bedrijvige bakkerij, zijn er nog demonstratieruimtes. U ziet hoe koek en bonbons gemaakt worden. En voor de (klein)kinderen zijn er in het Bakkerijmuseum altijd lekkere extra activiteiten te beleven. Ook leuk voor een verjaardagspartijtje of chocoladeworkshop!

Bakkerijmuseum
Getty Images

Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar is dé plek waar het verleden van Alkmaar en omgeving herleeft. Dit wordt op een actuele en persoonlijke wijze gepresenteerd in afwisselende en interactieve presentaties. Vijf
eeuwen roemruchte geschiedenis, kunst en cultuur trekken aan de bezoeker voorbij. De ruime en open foyer met Museumwinkel en sfeervol Museumcafé maken het moderne gebouw tot een eigentijdse ontmoetingsplek midden in het hart van historisch Alkmaar. Het museum organiseert door het jaar heen diverse volwassenen- en kinderactiviteiten en meerdere keren per jaar is er grote een tijdelijke tentoonstelling te zien.

Stedelijk Museum Alkmaar
Getty Images

In het museumcafé kunt u genieten van fairtrade koffie, op de collectie geïnspireerde lunchgerechten, een glas wijn of Alkmaars bier. De museumwinkel heeft een rijk assortiment aan boeken, luxe cadeaus en ansichtkaarten. Het café en de winkel zijn gratis toegankelijk. 

Stedelijk Museum Alkmaar
Getty Images

Museum Kranenburgh, Bergen

Huize Kranenburgh werd gebouwd in 1882-83 voor het echtpaar Jacob en Marie van Reenen-Völter, van wie Jacob bijna 40 jaar burgemeester van Bergen zou zijn. Na zijn dood kwam het huis in bezit van de gemeente en had het verschillende bestemmingen, tot het in 1993 ingericht werd als museum voor de Bergense (en andere) kunst.

Ook het Kunstenaars Centrum Bergen, opgericht in 1947, vond hier onderdak en toont het werk van zijn leden in wisselexposities. Studio C vormt het educatief centrum van het museum, er worden verschillende creatieve workshops georganiseerd. In de winkel annex Kunstuitleen zijn verschillende culturele routes te krijgen, o.a. langs kunstenaarswoningen en andere bijzonder architectuur.

Kranenburgh museum
Holland Boven Amsterdam

Interactief Museum Sow to Grow, Enkhuizen

Wist u dat Nederland ‘wereldkampioen’ is in plantenveredeling? Nederland is één van de belangrijkste centra van plantenveredeling! Planten zijn van levensbelang voor mens en dier. Voor de voedselvoorziening, de leefomgeving, het klimaat en het milieu.

De interactieve experience geeft inzicht in de zaadteelt en zaadhandel. Van verzamelen en veredelen tot vermeerderen, verbeteren en vermarkten. Daarbij leert u ook over de bedrijven die actief zijn in Nederland en de diversiteit aan functies die deze bedrijven te bieden hebben. Maar ook maatschappelijk relevante onderwerpen zoals biodiversiteit, biotechnologie, bescherming van intellectueel eigendom, zaadontsmetting, etc. worden belicht. 

Automuseum, Schagen

In het automuseum vind je een collectie auto’s van verschillende bouwjaren uit diverse landen. De Nederlandse DAF neemt een prominente plaats in en ook het Duitse merk NSU is sterk vertegenwoordigd. Naast auto’s eveneens motoren, bromfietsen, fietsen, oud boerengereedschap, modelauto’s en vervoer gerelateerde decoraties als benzinepompen, emaillen borden en lichtreclames. De collectie wordt regelmatig aangevuld met bijzondere auto’s of motoren van mensen uit de regio.

Auto
Getty Images

Atlantikwall Centrum, Huisduinen

Jarenlang was het Administratiegebouw in Huisduinen (omgeving Den Helder) een omstreden herinnering aan het oorlogsverleden van de stad Den Helder. Maar nu deze zwarte bladzijde steeds verder achter ons ligt, komen er nieuwe impulsen om de herinnering aan de betekenisvolle periode in onze geschiedenis levend te houden. Honderd procent bewijs is er niet voor, maar de restanten van het Casino vertonen de signatuur van Albert Speer, de rijksbouwmeester van Hitler. Het pand werd in 1942 in gebruik genomen als Administratiegebouw voor de Duitse bezetter. Het is een opvallend gebouw in neoclassicistische bouwstijl maar na de oorlog is het in vergetelheid geraakt. Het terrein en het gebouw vervielen en in 2009 werd het ook nog eens grotendeels door brand verwoest.

In de langgerekte expositieruimte kan de bezoeker kennis maken met het chronologische verloop van de Tweede Wereldoorlog, de geografie en vorm van de Atlantikwall en verhalen en gebeurtenissen uit de oorlogsgeschiedenis van Den Helder. Ook belicht de expositie de positie van de Atlantikwall in het Waddengebied en verwijst het naar de te bezoeken objecten in dit gebied.

Auteur