Tips voor buitenkunst

Zonder reservering en tijdslot kunst bekijken in deze coronatijd? Dat kan prima, namelijk in openluchtmuseum Nederland. Het is nu de uitgelezen tijd om in de buitenlucht van kunst te genieten.

Inspiratie

Wie een rondje buitenkunst wil maken deze zomer, kan voor inspiratie terecht op de onlangs gelanceerde website www.sleutelwerken.nl, een initiatief van BK-informatie, een vakblad voor beeldend kunstenaars, dat hiermee het 40-jarig bestaan viert. Op de site vind je een overzicht van de vele kunstwerken die in de openbare ruimte in Nederland staan, uit de periode 1945 tot nu.

Eyecatchers

Bijvoorbeeld het in het oog springende kunstwerk Flying Pins van het kunstenaarsduo Oldenburg en Van Bruggen in Eindhoven. Het kunstwerk bestaat uit een half in de grond verzonken bowlingbal die zojuist een ‘strike’ heeft gegooid: alle tien kegels in één keer raak. Of bijvoorbeeld De Zandwacht van kunstenaarscollectief Observatorium in de duinen bij het recreatiestrand van Maasvlakte 2. De sculptuur van betonnen bogen verbeeldt hoe een duin zich ‘natuurlijk’ vormt, doordat zand bij harde wind opstuift en weer neerdaalt in de luwte. De zandkleur van het beton laat het werk mooi opgaan in zijn omgeving.

Op dit moment staan er 328 kunstwerken in de openbare ruimte op de site. Door op locatie te zoeken stel je zo makkelijk eigen rondje buitenkunst samen.