Zo sla je ook dit jaar een slaatje uit Koningsdag

Géén vrijmarkt, dus hoe moeten we dan van onze spulletjes af? Bespaarexpert Marieke Henselmans maakt van de nood een deugd en laat zien hoe iedereen ook dit jaar helemaal corona-proof een slaatje uit het Oranjefeest kan slaan.

1: Van zooi naar mooi

We kunnen onze zooi niet verpatsen op Koningsdag, er is een aangepast programma en geen vrijmarkt. Dan maar leuke dingen maken van overtollige spulletjes. Op de website www.tolhuijs.nl kun je inspiratie opdoen, het boek ‘Van zooi naar mooi’,  of een set ansichtkaarten met ideeën bestellen. Een paar oude soeplepels op een plankje worden een geinig kapstokje, hoe zelf een krabpaal te maken voor de kat, et cetera.

2: Koningsdag: 27/4/21 Oranje boven voor de buis

De koning (ik weet nog dat hij werd geboren, we kregen een kleurboekje over ‘het prinsenkind ) en zijn gezin vieren Koningsdag in Eindhoven. Ze komen aan in oldtimers (Dafjes) en zelfrijdende auto's. Misschien rijdt Amalia, want die heeft al rijles. Ok, geen koopjes scoren of bijverdienen op de vrijmarkt maar lekker budgetneutraal voor de buis genieten.

3: Oranje-spread

We groeien nog dicht, met dank aan corona. Dus geen Oranje-tompoezen dit jaar, maar een lekker en gezond alternatief. Nodig: 250 ml magere kwark, kruiden en een paar winterwortels, bij de voordeelsuper samen voor circa anderhalve euro. Meng kwark, paar geraspte wortels, een eetlepel fritessaus, zout, en een halve theelepel milde paprikapoeder, zo mogelijk met staafmixer. Lekker op toastjes of brood.

4: Kom mee naar buiten allemaal

Elk jaar weer heerlijk: die eerste zon op je wangen. Je voelt je als een mobieltje in de oplader. Daglicht is belangrijk voor je stemming en voor de ‘geestelijke volksgezondheid’ om met Reve te spreken. Voor het opnemen van Vitamine D is het ook nodig dat je huid in de zon komt. Wij kunnen een kuurtje van dat opbeurende zonlicht gratis in ontvangst nemen op het balkon, in de tuin of het plantsoen. Of ga lunchwandelen. Naar buiten!

5: Repareren kun je leren

Hoe vaak denk je niet, als er iets stuk gaat ‘is dat niet te repareren?’ De industrie heeft liever dat je meteen een nieuw exemplaar haalt, maar repareren is duurzamer en goedkoper. Op deze website hebben mensen bij wie de reparatie slaagde hun ervaring gedeeld. Je kunt er inspiratie op doen en misschien zelf een succesverhaal delen.

6: Schoonmaakrecept

Zonder al dat gefeest houden we mooi tijd over voor een extra poetsbeurt. Maak je eigen ‘allesreiniger’, met 100ml schoonmaakzijn en 300ml water een lepel soda en een lepel groene zeep en giet het in een lege spuitflacon. Of in een fles met nog een restje schoonmaakmiddel. Bij sterke verontreiniging ’s avonds inspuiten, en een nacht laten weken. Laat de tijd je vriend zijn bij het schoonmaken.

7: Gratis online lezing betaalbare uitvaart

Op zaterdag 11 mei organiseert de Bieb Groningen een gratis oline lezing over ‘De persoonlijke en betaalbare uitvaart’. Waarom wordt een uitvaart vaak onnodig duur? Hoe kies je een fijne uitvaartondernemer? Lezing is gratis, wel aanmelden dat kan via deze link.

8: Laat die groente groeien!

Er zijn verschillende groenten waar je een stukje van kunt bewaren om opnieuw te laten groeien. Lente-uitjes hebben worteltjes. Zet die achterkantjes van ca 2 cm in een (borrel)glaasje met water in de vensterbank. Binnen een week begint een nieuw lente-uitje te groeien. Probeer ook de achterkant van een bleekselderij in een kopje water te zetten. Zie meer tips op https://foodness.nl/laat-je-groenten-opnieuw-groeien-8-soorten-die-je-ei...
Nog meer besparen? Kijk op bespaarboeken.nl