PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Dit zijn de voordelen van kleiner wonen

Het huis waar u al jaren met plezier woont, kan ineens te groot lijken. Bijvoorbeeld omdat uw kinderen het huis uit zijn of omdat de kosten hoog zijn. Kleiner wonen heeft voordelen. We noemen er vijf.

1. Lagere kosten

Een kleiner huis is meestal goedkoper. Dat geldt voor zowel huurhuizen als koopwoningen. Ook zijn de vaste lasten lager, bijvoorbeeld omdat er minder kamers zijn om te verwarmen. Denkt u aan een serviceflat? Let dan op de extra servicekosten. Die kunnen flink oplopen.

Heeft u nu een koophuis, dan kan huren een optie zijn. Zeker als u overwaarde heeft op uw huis. U verzilvert uw vermogen en krijgt meer financiële armslag. Bovendien heeft u dan geen kosten meer voor het onderhoud van uw woning. Daar staat tegenover dat de huurprijzen vrijwel ieder jaar stijgen.

2. Minder spullen nodig

Verhuizen is vaak een goede aanleiding voor het opruimen van uw spullen. Als u naar een kleiner huis gaat, is dit zelfs noodzakelijk. Omdat de ruimte beperkt is, heeft u minder nodig. Tip: bijna alles wat u een jaar lang niet heeft gebruikt of gedragen, kan weg. En hoe minder spullen, hoe minder onderhoud. Dat scheelt weer in de kosten.

3. Makkelijk schoon te maken

Minder ramen om te zemen, een kleinere badkamer om te poetsen, een beperkt aantal kamers om op te ruimen. Het schoonhouden van een kleiner huis kost u minder werk en inspanning. Zeker als u wat ouder bent, is dat een prettige bijkomstigheid. U houdt tijd over voor andere dingen.

4. Overzichtelijk

Een rommelig huis geeft een onrustig gevoel. Met minder spullen heeft u uw woning sneller opgeruimd en heeft u snel overzicht.  Dat geeft ook rust in uw hoofd. Een ander voordeel: u zult niet snel iets kwijtraken.  

5. Goed voor het milieu

Hoe kleiner de woonruimte, hoe minder energie u gebruikt. Dat is goed voor uw portemonnee, en voor het milieu. Zeker als u de energie duurzaam opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Ook door minder spullen te kopen, draagt u bij aan een duurzame wereld.