Een scootmobiel kopen: waar moet u op letten?

Hij is inmiddels uitgegroeid tot één van de populairste vervoermiddelen onder ouderen: de scootmobiel. Compact, comfortabel, ideaal voor als u slecht ter been bent en toch zelfstandig boodschappen wilt blijven doen. Waar moet u op letten bij de aanschaf? Een checklist.

Hij is inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld: de scootmobiel. De ideale oplossing voor ouderen en mindervaliden die graag zelfstandig willen blijven, maar slecht ter been zijn. Dankzij de scootmobiel kunnen zij zelfstandig boodschappen doen, de hond uitlaten of bij vrienden of familie op bezoek gaan.

Bedenk eerst wat u nodig heeft

Scootmobielen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, voor mensen met een grote of wat kleinere beurs. Het aanbod kan nogal overweldigend zijn. Voordat u op zoek gaat, is het verstandig om eerst goed uw eigen wensen en eisen op een rij te zetten. Bespreek het ook met uw familieleden. U kunt denken aan de volgende criteria:

Opvouwbaar of niet
Heeft u weinig bergruimte? Neemt u hem mee in de trein? Gaat de scootmobiel mee in de auto wanneer u op vakantie gaat? In dat geval is een opvouwbaar model handiger. Maar let op: deze lichtere scootmobielen hebben doorgaans wel minder bereik.

Bereik
Waar gaat u hem voor gebruiken? Vrijwel alle scootmobielen zijn tegenwoordig elektrisch, dus de accu moet worden opgeladen. Als u doorgaans alleen de hond wilt uitlaten of om de hoek naar de supermarkt gaat kunt u het redden met 10 kilometer bereik. Wilt u met de familie mee tijdens een fietstocht, dan is 80 kilometer bereik het maximaal haalbare.

 

Snelheid
Doet u het liever rustig aan? Of schiet u liever lekker op? Er zijn scootmobielen met een topsnelheid van 6-12 km/u, maar voor langere tochten zijn er ook modellen die 25-30 km/u aankunnen.

Hoeveel wielen heb ik nodig?
Wilt u drie, vier of wellicht zelfs vijf wielen? Driewielers zijn uiteraard het lichtste en meest wendbaar, maar met vierwielers kunt u hogere snelheden bereiken. En heeft u een wat hoger lichaamsgewicht, dan is een vijfwieler aan te raden. Vier- en vijfwielers zijn ook de beste keuze voor langere tochten.

Comfort
Met name als u langere tochten wilt maken, is een ergonomisch verantwoorde stoel belangrijk. En ook de vering speelt een rol. Bepaald van tevoren of dit belangrijk voor u is: de verkoper in de showroom zal er ongetwijfeld vurig over uitweiden. Maar laat u niet een té comfortabele (lees: dure) stoel aansmeren als u slechts korte afstanden wilt gaan afleggen.

Budget
Als u gehandicapt bent, kunt u de scootmobiel (deels) vergoed krijgen. Gaat u hem zelf bekostigen en kunt u zich wat luxe veroorloven, dan is er veel variatie in prijs. De goedkoopste modellen zijn verkrijgbaar vanaf zo'n 500 euro, maar er zijn ook modellen op de markt tot 9000 euro. Stel van tevoren een maximumbudget vast.

Gewicht
Gaat u vaak boodschappen doen? Of heeft u zelf een wat hoger lichaamsgewicht? De lichtste modellen hebben een belasting van maximaal 75-100 kilo, de zwaarste kunnen wel 250 kilo aan.

Alles op een rijtje?
Als u heeft bedacht aan welke eisen uw scootmobiel moet voldoen, is het tijd om op zoek te gaan. Op het internet zijn veel aantrekkelijke plaatjes te vinden, maar u weet pas of een scootmobiel echt bij uw past als u er een stuk in gereden heeft. Sommige dealers laten u hem een paar dagen uitproberen voordat u tot koop over gaat. Daarnaast is de aanschaf en ook het onderhoud van een scootmobiel in veel gevallen een aftrekpost voor de belasting. De teruggaaf die hiermee bekomen kan worden kan in sommige gevallen oplopen tot 50% van het aankoopbedrag. Informeer hierover ook bij uw dealer.

Enkele dealers van scootmobielen:

Scootmobiel financieren: heeft u hem écht nodig?

Wanneer u door een beperking in aanmerking komt voor een scootmobiel, dan kunt u deze aanvragen bij de gemeente via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. U vindt hier meer informatie.
 

Verantwoord rijden in het verkeer

Een scootmobiel is een vervoermiddel waar u mee moet leren rijden. De bestuurder van een scootmobiel heeft geen rijbewijs nodig, maar toch is het sterk aan te raden om een cursus te volgen, zodat u op de weg geen gevaar vormt voor uzelf of anderen.

U vindt hier een kort instructiefilmpje.

Meer informatie vindt u op de website van Veilig Verkeer Nederland. Daarnaast moet u rekening houden met de volgende regels:

Toegestane snelheden
 

  binnen bebouwde kom buiten bebouwde kom
op fiets/bromfietspad   30 km, dus maximale snelheid scootmobiel 40 km, dus maximale snelheid scootmobiel  
op rijbaan 30 km, dus maximale snelheid scootmobiel   45 km, dus maximale snelheid scootmobiel
op voetpad 6 km 6 km

 

  • De scootmobiel mag maximaal één persoon vervoeren.
  • Met een scootmobiel mag u gebruik maken van het voetpad, het fiets-/bromfietspad en de rijbaan. Op het fietspad of op de rijbaan bent u een bestuurder. Op de stoep bent u een voetganger, dus mag u niet harder dan 6 km/u.
  • Over het algemeen gelden voor scootmobielen en overdekte mindervalide voertuigen dezelfde regels als voor bromfietsen. Wanneer u op het voetpad rijdt of van het ene naar het andere voetpad oversteekt, dan gelden echter de regels voor voetgangers.
  • U mag met uw scootmobiel gebruik maken van een invalidenparkeerplaats.
  • De scootmobiel wordt gezien als een gehandicaptenvoertuig en mag daarom op de stoep en langs de rijbaan worden geparkeerd.
  • Op een (woon)erf is het parkeren in een parkeervak niet verplicht.
  • Op een weg met een parkeerverbod, mag een scootmobiel drie uur langs de weg staan (wel met gebruik parkeerschijf).
  • Scootmobielen hebben geen kentekenplicht, maar moeten wel een verzekeringsplaatje voeren. Een scootmobiel moet daarvoor een maximumsnelheid van minder dan 45 kilometer per uur hebben en niet breder zijn dan 110 centimeter.

 

Bron(nen):
  • www.veiligverkeernederland.nl, www.bvg-peelland.nl, www.beteractief.nl

1 Reactie

Door Anouk Timmerman (niet gecontroleerd) op do, 13-11-2014 - 10:08

Beste beheerder,

Zou het misschien mogelijk zijn Scootmobiel Comfortabel ook op te nemen in het lijstje met dealers? Dit is een webshop met een zeer grote klanttevredenheid. Mochten we u blij kunnen maken met een retourlink, is dat vanzelfsprekend mogelijk. Neem in dat geval even contact op via anouk [at] forresult.nl.

Alvast bedankt!