Moet verhuurder toestemming geven voor aanbrengen traplift?

Mijn zus woont in een huurwoning, waar zij het erg naar haar zin heeft. Zij wil daar voorlopig graag blijven wonen. Omdat het lopen steeds moeilijker gaat, heeft zij waarschijnlijk binnenkort een traplift nodig. Moet de verhuurder hieraan meewerken? De verhuurder is niet de meest makkelijke.

De hoofdregel is dat een huurder die veranderingen aan een gehuurde woning wil aanbrengen daar schriftelijke toestemming voor nodig heeft van de verhuurder. Hierop bestaan in elk geval twee uitzonderingen. De ene is dat deze toestemming niet vereist is voor veranderingen die zonder veel kosten ongedaan gemaakt kunnen worden. Een tweede uitzondering, die voor uw zus van groter belang is, luidt als volgt: Volgens een artikel uit de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) heeft zowel de huurder als de gemeente geen toestemming nodig van de verhuurder voor woningaanpassingen zoals een traplift of een verhoogd toilet. Er is in dat geval wel vereist dat de huurder een vergoeding voor deze aanpassingen krijgt vanuit de WMO of de Wet langdurige zorg (Wlz).

De wetgever heeft daarbij bovendien bepaald dat bij het verlaten van de woning de kosten van het eventueel “weer in oude staat herstellen” van de woning voor rekening van de verhuurder komen.

Als een huurder een dergelijke vergoeding (nog) niet krijgt, bijvoorbeeld omdat de klachten nog niet ernstig genoeg zijn, moet hij dus wel eerst schriftelijke toestemming vragen bij de verhuurder. De verhuurder mag deze toestemming dan echter alleen weigeren als de woning door de aanpassingen moeilijker te verhuren zou zijn of als de woning hierdoor in waarde daalt.

N.B. Is de toestemming eenmaal gegeven dan hoeft de huurder bij het verlaten van deze woning deze aanpassingen niet te verwijderen.
N.B. Als de verhuurder de woning zelf aanpast, kan dit tot huurverhoging leiden.

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in onder meer de belastingadvieswereld (sinds 1987). Ook heeft zij een aantal jaren gewerkt als auteur en ontwikkelaar van lesmateriaal bij een opleidingsbedrijf voor de financiële dienstverlening. Op dit moment gebruikt zij haar kennis en ervaring bij de professionele afwikkeling van nalatenschappen en als juridisch/fiscaal adviseur binnen haar eigen bedrijf Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).

2 Comments

Door wj.kuijpers (niet gecontroleerd) op vr, 17-8-2018 - 00:48

ons is hetzelfde overkomen dus heb alles officieel geregeld via wmo en de woningstichting was geen probleem hij zit erin en mijn partner kan veilig naar boven. mvg.

Door C.bonte. (niet gecontroleerd) op do, 16-8-2018 - 20:07

Niet gedaan. Maar alaten ze uit de woning gaat moet hij weg zijn.