Ouderen niet bezorgd over privacy-inbreuk door domotica

Domotica: praktisch, beschermend, veilig... maar intussen geeft u ook een hoop informatie over uw leven weg. De meeste afnemers van domotica, ouderen die zelfstandig thuis wonen, maken zich daar echter niet veel zorgen over.

Als je iets op het internet opzoekt, krijg je vaak al snel een gepersonaliseerde advertentie voor de kiezen. Privacy wordt anno 2019 een steeds kostbaarder en zeldzaam fenomeen. De opmars van nieuwe apparaten in ons huis verbonden met Internet: Amazon’s Alexa, Google’s Home, digitale assistenten etc. lijkt niet meer te stoppen. Het helpt mensen langer zelfstandig te blijven wonen en bespaart kosten. Maar het schept ook meer invloed en macht bij overheden en techbedrijven. Willen we dat eigenlijk wel?

Privacy en vertrouwelijkheid

Zorgverleners zien privacy en vertrouwelijkheid vaak als barrière bij de implementatie van domotica. Het monitoren en managen van de toestand en gezondheid van senioren biedt veiligheid en zekerheid, maar bedreigt ook de waardigheid van ouderen in hun eigen huis. Bovendien bestaat de angst dat de verzamelde data misbruikt kan worden door overheden, verzekeraars, bedrijfsleven en wie deze data zou moeten managen en voor wie deze toegankelijk zou moeten zijn.

Geen zorgen!

Uit recent onderzoek van Stijlvol Ouder in samenwerking met Smart-Homes blijkt dat het merendeel van de senioren zich vooralsnog weinig zorgen maken over de invloed van domotica op hun privacy. Wanneer domotica wordt toegepast in huis, voelen ze zich over het algemeen niet bekeken of gemonitord.

Bron: Vastgoedjournaal.nl