Toestemming huisbaas niet nodig bij woningaanpassing

Een gemeente heeft geen toestemming nodig van een woningcorporatie om een traplift in een gemeenschappelijke ruimte toe te staan. De woningcorporatie hoeft alleen maar gehoord te worden.

Dit blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Overijssel in een zaak van een 83-jarige vrouw tegen de gemeente Hengelo. De vrouw vroeg in maart vorig jaar of zij de verhuiskostenvergoeding zou kunnen gebruiken voor een traplift in de gemeenschappelijke ruimte van een appartementencomplex. De vrouw kon zonder traplift haar woning niet meer bereiken en moest zonder lift dus verhuizen. De medebewoners waren akkoord en de vrouw zou zelf de lift betalen, maar ze kon de financiering niet volledig rond krijgen zonder die verhuiskostenvergoeding.

De gemeente wees het verzoek af om een traplift te plaatsen. Als argument gaf de gemeente dat de woningcorporatie geen toestemming gaf voor aanpassing van de gemeenschappelijke ruimte. Een verhuizing was volgens de gemeente de enige optie. Nu de rechter de gemeente op de vingers heeft getikt, is dat is niet meer nodig. Overigens geldt sinds 2015 dat voor aanpassingen in de woning geen toestemming nodig is van de woningcorporatie.

Bron: www.anbo.nl/belangenbehartiging/wonen/nieuws/geen-toestemming-woningcorporatie-nodig-voor-woningaanpassing