Zo krijgt u lastige verpakkingen wél makkelijk open

Blikjes en melkpakken laat ik openen door mijn kinderen.

Pillen die niet uit de blister willen. Een pot bruine bonen die zelfs met tien oerkreten niet opengaat. ‘Handige’ lipjes die afbreken. We worstelen wat af met verpakkingen. Soms tot bloedens toe. Met deze trucs ben je ze de baas.

Pillen
Pillen zitten meestal in lastige te openen verpakkingen. Wie elke dag tien pillen uit een weerbarstige blister moet zien te krijgen kan zijn lol op. Bij de apotheek en online zijn pennen (ongeveer €10) te koop waarmee je de pillen eruit kunt drukken. Deze hebben aan de onderkant een holle ruimte waar je de strip overheen legt; de bovenkant met het uitstekende palletje duw je over de plek van de pil.

De apotheek kan ook met je meedenken over een verpakking waarmee je beter overweg kunt. Denk bijvoorbeeld aan losse capsules in een verpakking met een schroefdop. Voor mensen die meer dan vier medicijnen gebruiken, kan de medicijnrol uitkomst bieden: een rij aan elkaar ­zittende zakjes met daarin alle pillen en ­tabletten per innamemoment verpakt. Je hoeft dan alleen maar het zakje te openen.

Glazen potten
Potten met bonen, worteltjes of appelmoes: zeker voor mensen met weinig kracht in hun handen is het een hele uitdaging ze open te krijgen. Een oplossing uit grootmoeders tijd is de deksel een halve minuut onder warm water te houden en hem eraf te draaien met een theedoek. Het metaal van het deksel zet bij het opwarmen sneller uit dan het glas.

Daardoor komt er ruimte tussen het deksel en het glas, wat het openen makkelijker maakt. Geen zin in een waterballet? Bij kookwinkels, winkels met huishoudelijke spullen en online zijn handige hulpjes te koop, zoals wrijvingsmatjes die extra grip geven bij het draaien, of potopeners die het deksel oplichten en zo het vacuüm in de pot verbreken. Het 1-2-open deksel op de groentepotten van Hak werkt net zo: door aan de buitenste rand te draaien duw je het deksel wat ­omhoog en gaat het openen ­ineens een stuk makkelijker. 

Blikken
Je trekt aan het ringetje of lipje, en voilà, het blikje tomaten-puree, soep of kattenvoer gaat open. Althans... In de praktijk breken die ‘handige’ ringetjes en lipjes vaak af en zit je met een halfgeopend of zelfs dicht blik. Een goede blikopener verricht dan wonderen. Voor zo’n €15 heb je een J-popper, speciaal voor deksels met een ringetje. ­Elektrische blikopeners, een ­uitkomst voor wie weinig kracht in zijn handen heeft, zijn er ook. Ook handig is een zijkant-blikopener (vanaf €10) die het blik net onder het deksel doorsnijdt. Het openen gaat gemakkelijk, het apparaat gaat lang mee en er ontstaan geen scherpe kartelrandjes. De ­afgesneden bovenkant kun je als deksel gebruiken.

Schoonmaakmiddel
Draaien en duwen, of knijpen en draaien. Fabrikanten bedenken van alles om bleek, wasverzachter en ­afwasmiddel buiten het bereik van kinderen te houden. Maar ook voor volwassenen, zeker mensen met een verminderde handfunctie, is het openen van zo’n fles geen sinecure. Herkenbaar? Probeer het eens zo: zet de fles met de dop waarop je moet drukken op een lage tafel of stoel en gooi je lichaamsgewicht in de strijd. Gebruik bij een knijp-draaifles een notenkraker.

Doe de notenkraker om de dop, knijp zo dat je de dop goed vastpakt met de notenkraker, en draai. Lukt het openen ook dan niet? Laat iemand anders het voor je doen. Giet daarna de inhoud over naar een verpakking die voor jou wel gemakkelijk opengaat en zet die ergens waar geen kinderen bij kunnen, liefst zo hoog mogelijk. Of koop voortaan alleen flessen zonder kindveilige sluiting.

Spray en druppels
Druppelen of het gebruik van een spray is geen sinecure voor wie zijn hand moeilijk stil kan houden of voor wie niet goed meer ziet. Vraag bij de apotheek om een verpakking die stevig in de hand ligt en gemakkelijk druppelt of sprayt.

Er zijn ook hulpmiddelen verkrijgbaar, zoals de Autodrop (een houder waarin je het flesje met druppels kunt vastklemmen) en de Autosqueeze (een houder die je over het flesje heen schuift en die het knijpoppervlak vergroot). Moeite met inhalatiemedicijnen? Ook daarbij kan de apotheek adviseren. Misschien is er een beter hanteerbare ­inhalator beschikbaar of heb je baat bij een voorzetkamer.

Folie
Franse kaas, kipfilet en andere delica­tessen: ze zitten vaak strak ingepakt in ­plastic folie met lipjes waar je naar moet zoeken. Een stevige keukenschaar biedt uitkomst, al is de verpakking dan niet meer hersluitbaar.

Bewaar het product in een tupperwarebakje of in een plastic zak met ritssluiting. Ook bij rollen koekjes leveren de lipjes vaak problemen op. Ze zijn onvindbaar, of je trekt er per ­ongeluk de hele rol mee open. Probeer het eens voorzichtig met een mes.

Trefwoorden: