3 prachtige merenroutes

Het uitgestrekte water van een meer, glinsterend in een heerlijk lentezonnetje... Wij kunnen niet wachten. Daarom hebben we drie routes geselecteerd langs een aantal meren door heel Nederland. Veel fietsplezier!

Langs de Gooise Meren - 52 km

Tussen Muiden en Muiderberg fiets je een stukje langs het IJmeer, een belangrijke rustplaats voor vogels. Vanaf Muiderberg fiets je langs het Gooimeer richting Naarden. Het Gooimeer is maar liefst 2670 hectare groot en is ontstaan bij de inpoldering van Flevoland. Het meer was vroeger onderdeel van de voormalige Zuiderzee. En vergeet het prachtige Naardermeer niet, ook daar fiets je op deze route langs. Ontdek de route hier.

Gelderse meren langs de Rijn - 40 km

Midden in het gebied de Tolkamer ligt het meer De Bijland, een meer van 300 hectare. Je start de route in Tolkamer. Tussen de eerste twee knooppunten fiets je langs De Bijland aan je rechterkantKijk je naar links, dan zie je het Bijlandskanaal dat samenvloeit met de Rijn en de Waal. Richting Pannenden fiets je langs kleine uitsparingen en rustige meertjes. Ontdek de route hier.

De meren van Groningen - 39 km

Maak kennis met twee noordelijke meren van Nederland: het Zuidlaardermeer op de grens tussen Drenthe en Groningen en het Foxholstermeer in Groningen. Beide meren liggen in een (voormalig) veengebied. Bij het Zuidlaardermeer kom je bijzondere diersoorten tegen, zoals de witwangstern, de bever en de otter. In de dorpen rond het Foxholstermeer lagen verschillende veenborgen, landhuizen die door welvarende burgers uit de Veenkoloniën waren gebouwd. In Westerbroek is Vaartwijk een mooi voorbeeld van zo’n veenborg. Ontdek de route hier.

Bron(nen):