De 3 mooiste fietsroutes in Noord-Holland

Getty Images

Noord-Holland is voor fietsers een provincie die veel afwisseling biedt. We selecteerden drie routes: langs de Noordzeekust, over de dijken bij het Markermeer en een fietstocht langs verschillende bijzondere molens vlakbij de Zaanse Schans.

Dijken rond Monnickendam (35 km)

De route neemt je mee langs het water over de dijken in de regio Waterland: een vlakke streek met een prachtige openheid, die zich uitstekend leent voor een fietstocht. U start de route in Monnickendam, dat al meteen een leuke stad is om doorheen te fietsen. U vindt er historische gebouwen en de gezellige uitstraling van een kleine havenplaats. Geniet van een mooie fietstocht door pittoreske plaatsen en zicht op het IJsselmeer.

Getty Images
  • Startlocatie: Middendam 4, 1141 BC Monnickendam, Nederland

Getty Images

Poldermolens bij uitgeest en de Zaanse Schans (52 km)

De bekendste molens in Noord-Holland vind je op de Zaanse Schans, maar deze route laat zien dat er nóg meer pareltjes heel vlakbij zijn. Uitgeest kent bijvoorbeeld een aantal bijzondere molens. Zo is De Tweede Boekermolen een poldermolen die in 1631 werd gebouwd en een belangrijke rol heeft gespeeld in de bemaling en zo zorgde voor droge polders rondom de stad. Naast de verschillende molens rondom Uitgeest, neemt de route je ook mee naar de Zaanse Schans. Eén van de belangrijkste touristische trekplijsters van Noord-Holland. Met de Zaanse Schans wilde men het historisch erfgoed van de Zaansstreek bewaren. Een plek die zeker de moeite waard is om eens te gaan kijken. 

Getty Images
  • Startlocatie: Meldijk 10, 1911 BB Uitgeest, Nederland

Getty Images

Langs het water naar Haarlem (49 km)

Deze fietsroute start in de buurt van Noordwijk. Van oorsprong is dit een vissersdorp, maar tegenwoordig kennen we de stad beter als badplaats. Met de kust aan je linker hand fiets je richting Zandvoort waar je heerlijk kunt uitwaaien. Aan de rechterkant zie je de Amsterdamse Waterleidingduinen. Uiteindelijk brengt de route je in de hoofdstad van de provincie, Haarlem. In de binnenstad kun je genieten van de mooie parken, maar ook van verschillende bezienswaardigheden zoals van de Grote- of Sint-Bavokerk. Een erg gevarrieerde route die je ook nog eens meeneemt langs weilanden en bos- en duingebieden. 

Getty Images
  • Startlocatie: Langevelderlaan 40, 2204 BC Noordwijk, Nederland

Getty Images
Auteur 
  • Thomas Perik en Joyce van Hout
Bron 
  • Fietsen.123