De verschillende landschappen van de Ardennen

Sprankelend divers

Fietsen in Wallonië
Getty Images

De Ardennen: we schrijven het altijd in meervoud. Er zijn dan ook meerdere bijzondere landschappen te onderscheiden! Na 2 tot 3 uurtjes rijden bevindt u zich al tussen de heuvels, rotsen, beekjes en prachtige groene bossen.

De Hoge Venen

Richting de grens met Duitsland verandert het Belgische landschap in veen- en moerasgebied, maar ook in heide- bos- en grasland. De Hoge Venen zijn het hoogst gelegen gebied van België met het allerhoogste punt op 694 meter bij Signal de Botrange. De vele moerassen en venen zorgen voor een bijzondere en mysterieuze sfeer. In de herfst kleuren de bomen en vooral de glooiende graslanden geel, wat zorgt voor een mooi gezicht.

Famenne

Ten zuiden van de stad Namen ligt de Famenne, in het midden van Wallonië. Het ligt in de streek van de Maas en is een gebied met vruchtbare akkers en heuvels met bossen van naald- en loofbomen. Land- en bosbouw is er erg belangrijk maar ook het toerisme is goed voor de inkomsten. Bij het oude Dinant is een kabelbaan waarmee u omhoog kunt naar de belvedère in het dorp Lustin. Eenmaal op de top kunt u genieten van een prachtig panorama over de Maasvallei. Ook onder de grond blijft Famenne een mooi en interessant gebied. U vindt er namelijk de kalksteenrotsen die door de werking van water zijn uitgesleten. Bekijk de stalagmieten en stalagtieten in de Grotten van Han bij Rochefort of de grotten bij Remouchamps.

Viroinval

De Viroin-rivier stroomt ten zuiden van Dinant, in de Famenne. Het riviergebied kent veel bos en paden om ongestoord over te wandelen. Tijdens een wandeling komt u vele soorten bloemen tegen, waaronder wilde orchideeën. De Viroinval bestaat vooral uit agrarisch gebied met dorpjes en boerderijen. In het gebied worden veel producten lokaal verkocht, waaronder op een lokale markt in Nismes op zaterdag ochtend. Mis ook niet het canyon-achtige landschap, de Fondry des Chiens, een flinke kuil van kalksteen die door regenwater is uitgesleten. Op sommige plekken is de kuil wel 40 meter diep en op de bodem liggen gigantische, glad afgesleten rotsblokken.

[ITEMADVERTORIAL]

Luxemburg

Helemaal in het zuidoosten van België ligt de provincie Luxemburg. De provincie wordt ook wel 'Les Ardennes authentiques' genoemd. Het is een prachtig gebied met burchten op heuvels zoals bijvoorbeeld in stadjes La Roche-en-Ardenne en in Bouillon. U vindt hier ruige natuur met snelstromende rivieren en dichte bossen met dennenbomen. Op de Ourthe-rivier kunt u goed kajakken of kanoën. Dit zijn goede manieren om de natuur van Luxemburg te verkennen en er van te genieten. Ervaar de historische en ruige sfeer van het Belgische Luxemburg.

Pays de Gaume

In de provincie Luxemburg, in het uiterste puntje van België tegen de Franse grens aan ligt de Gaume ofwel de Gaumestreek. Dankzij een heuvelruggetje ten noorden van de streek is er en zachter klimaat. Het is er dus altijd een paar graden warmer. Dat het heel zuidelijk ligt, is ook te merken aan de bouwstijl. De huizen zijn gebouwd met zachte kalkstenen en rode dakpannen. Langs de mooie heuvels met bossen stroomt de rivier Semois. Op de heuvels vindt u ook veel wijngaarden, waarvan al wijn wordt gemaakt sinds het gebied werd bewoond door Romeinen. In het plaatsje Virton kunt u op een terras genieten van die wijn of u kunt er lekker gaan winkelen.

Auteur 
  • Ingeborg de Vries