Dit moet je weten over zonnebrandcrème op de fiets

Getty Images

Fietsen in de zon is hartstikke lekker, maar je moet natuurlijk wel uitkijken dat je niet verbrandt. Zeker als je een mooie tocht langs het water maakt, waar het een stuk koeler is. Wat moet je allemaal weten over zonnebrandcrème voordat je op pad gaat?

Welke zonnebrandcrème?

Op de fiets verbrandt je huid niet per se sneller, maar feit is dat je een eventuele verbranding minder snel in de gaten hebt omdat de wind je huid afkoelt. Smeer je daarom voorafgaand aan de fietstocht goed in, liefst met een zonnebrand die zich van zweet niets aantrekt. Een aantal zonnebrandmerken heeft zelfs speciale zonnebrandcrème voor tijdens het sporten in het assortiment en als je iemand bent die snel zweet, is zo’n crème absoluut aan te raden. Dit type zonnebrandcrèmes loopt namelijk niet uit als je zweet – de crème loopt dus ook niet in je ogen! – en het behoudt zijn werking ondanks transpiratievocht.

Welke beschermingsfactor?

KWF Kankerbestrijding stelt dat je je in het algemeen tijdens buitenactiviteiten in Nederland in moet smeren met een zonnebrandcrème factor 30. Heb je echter een heel lichte huid, ben je nog niet vaak in de zon geweest of gebruik je medicijnen waardoor je huid gevoeliger is voor de zon (wanneer dit het geval is, lees je dat in de bijsluiter), dan is een hogere beschermingsfactor absoluut aan te raden.

Check de zonkracht!

Tussen 11.00 en 15.00 uur is de zonkracht op z’n sterkst, dus een beetje voorzichtigheid tijdens dit deel van de dag kan zeker geen kwaad. Wil je echt de hele dag lekker fietsen, probeer er dan voor te zorgen dat je gedurende deze uren in een schaduwrijke omgeving als het bos fietst of zoek voor de lunch een fijn terras met grote parasols op.

Op de website van het KNMI vind je een overzicht van de verwachte zonkracht – de zogeheten UV-index. Check dit voor je op pad gaat, want hoe hoger de zonkracht, hoe groter het risico op verbranding. Voor ons land geldt dat de zonkracht maximaal is bij UV-index 8, bij UV-index 1 is er geen sprake van UV-zonlicht. Ter vergelijking: in Australië kan de zonkracht tot 14 tot 15 stijgen.

Nog wat weetjes over zonnebrandcrème

  • Let erop dat je zonnebrandcrème beschermt tegen UVA- én UVB-straling! UVA-straling zorgt namelijk voor huidveroudering, UVB voor huidverbranding.
  • Zonnebrandcrème is na aankoop nog één tot twee jaar houdbaar, maar na opening neemt de beschermingsfactor wel langzaam af. Dit proces verloopt sneller als je de zonnebrandcrème vaak in de zon laat liggen.
  • Wanneer je toch bent verbrand, is het verstandig je ’s avonds in te smeren met een verkoelende aftersuncrème. Tip: leg de aftersun een uurtje van tevoren in de koelkast voor een extra verkoelend effect.
Auteur 
Bron 
  • Fietsen123