Fietsroute: Het Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is een meer in het noorden van Nederland, op de grens van de provincies Groningen en Friesland. Het is in 1969 ontstaan door het afsluiten van de Lauwerszee.

De belangrijkste reden voor deze afsluiting was veiligheid. Na de watersnood van 1953 stond Rijkswaterstaat voor de keuze de dijken rond de Lauwerszee te verhogen tot deltahoogte, of de zeearm af te sluiten. Uiteindelijk koos men voor het laatste. De Groningers waren destijds minder blij met de sluiting, omdat de garnalenvloot en haven van het dorp Lauwersoog hierdoor gedwongen moesten worden verplaatst.

Profiteer van de exclusieve Stella Weekdeal!

Met de lente in uw bol heeft u vast nóg meer zin om op pad te gaan. Profiteer nu van onze extra voordelige Weekdeal en ontvang lentevoordeel op onze Livorno Superior FDST tot maar liefst €700,-! Ervaar dit topmodel en kom naar de winkel voor een gratis proefrit.

Na de afsluiting zijn de hooggelegen zeebodems, die voorheen tot het wad behoorden, droog komen te staan. In de eerste jaren zijn grote delen hiervan aan hun lot overgelaten, zodat er veel flora kon groeien. Het serene landschap nodigt uit tot een rustgevende fietstocht.

De startlocatie van deze route is Panserweg, 9974 SL Zoutkamp.

Kijk hier voor de gehele route.

Bron(nen):