Fietsroute: heuvels bij Valkenburg

Een fietsroute van 34 kilometer

Bij Valkenburg kunt u prachtig fietsen. Dit gebied staat bekend om zijn vele heuvels; Valkenburg ligt in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Deze route zorgt er zeker voor dat u af en toe moet klimmen. Ideaal om te fietsen met een e-bike, maar ook zonder een e-bike is deze route goed te doen.

Valkenburg heeft veel moois te bieden. Een deel van het centrum van Valkenburg is rijksbeschermd en er zijn veel rijksmonumenten en verdedigingsbouwwerken te bezichtigen. Bijvoorbeeld de ruïne van het Kasteel Valkenburg (de enige hoogteburcht in Nederland), het Kasteel Den Halder, een deel van de middeleeuwse stadsmuur (in het Den Halderpark), de twee stadspoorten Berkelpoort en Grendelpoort, en de reconstructie van de verdwenen Geulpoort.

Bijzonder is ook de Begraafplaats Cauberg, terrasvormig aangelegd op de steile helling van de Cauberg, met voor Nederland unieke galerijgraven en vier grafmonumenten die de status van rijksmonument bezitten. Ook de Lourdesgrot op de Cauberg, de Romeinse Katakomben en de kluis op de Schaelsberg zijn interessante religieuze monumenten.

Maar er is nog heel veel meer te zien langs deze heerlijke route. Wilt u even uitrusten? Er zijn talloze opties, maar bijvoorbeeld vlak na knooppunt 58 vindt u een gezellig restaurant. Hier vindt u de volledige route.

Een leuke feitje; met deze route komt u zelfs langs het plaatsje Klimmen.

Startpunt: Plenkertstraat 2-6, Valkenburg

Bron(nen):