Kooptips fietshelm: een kopzorg minder

Fietshelm
Getty Images

Fietsers zijn helaas steeds vaker betrokken bij zware ongelukken. Daarom wordt de roep om een helmplicht steeds luider. Wil je die verplichting niet afwachten? Let dan hierop.

Sinds 1997 is er een Europees keurmerk voor fietshelmen: EN 1078 voor volwassenen (voor kinderen EN 1080). Dit keurmerk kun je meestal vinden op een sticker in de helm. Let op, want dit keurmerk geldt voor ‘gewone’ fietshelmen. Zoek je een helm voor het rijden op een e-bike, dan wil je extra bescherming aan de zijkanten, bij de slapen. Deze helmen hebben dankzij deze extra bescherming een ander keurmerk: NTA 8776-normering.

Past de helm?

Bij de meeste helmen kun je de hoofdband eenvoudig aanpassen aan de omtrek van je hoofd. Dat doe je met een draaiknop achter op de helm. Een helm die goed past, knelt niet, maar blijft wel zitten. Ook als je met je hoofd schudt. Wat lekker zit, is voor iedereen net weer even anders, dus is het advies om er een paar te proberen in een winkel. Daarnaast heeft elke helm een kinband. Stel deze zo in dat je er nog net twee vingers tussen kunt krijgen. Blijft er daarna een stukje band over, knip dat dan gewoon af, want het zit alleen maar in de weg.

Op tijd vervangen

Een helm is beperkt houdbaar: meestal drie tot vijf jaar en daarom vind je in elke helm een sticker met de productiedatum. Zonlicht, regen en zweet tasten het materiaal aan en zorgen ervoor dat het na verloop van tijd minder bescherming biedt. Vervang een helm dus op tijd en sowieso na een valpartij. Ook al zie je niet direct schade, na een flinke dreun werkt een helm minder goed. De meeste helmen zijn gemaakt van EPS, dat is een soort hightech-uitvoering van piepschuim. Dat kan één keer een klap opvangen, daarna is het minder schokabsorberend. 

Met dank aan detaillist Martijn Bink

Auteur